A BI szerepe krízisekben felértékelődik

A BUX index beszakadása 2008-ban

Anno 2008-as válság kitörésének napján lezáró prezentációt tartottam egy hazai bankban, ahol a BI rendszert adtunk át. Reggel volt, még nem nyitott ki a tőzsde, de a levegő már izzott. Tele volt a terem vezetőkkel, elkezdődött a prezentáció és rá 20 percre kitört a krach. Ez onnan tudtuk, hogy megjelentek a vezetők asszisztensei, súgtak valamit a vezetők fülébe, akik szép sorban elnézést kértek, és kimentek a teremből. Majd az egyik vezető visszajött, és megkérdezte:

  • Élesben működik már a BI?
  • Igen
  • Akkor azonnal kérek egy kimutatást a bejövő hívások és a panaszok változásáról. Minden info érdekel amely segíthet előrejelezni, hogy mekkora rohamra számíthatunk.

 

Krízisekben nagyon felértékelődik a BI szerepe. Békeidőben lehet nélküle élni, tapasztalataink és érzéseink alapján is tudunk jó döntéseket hozni. De ilyenkor, amikor számít az idő, amikor nem segít a tapasztalat, nagyon nehéz. És ezt sajnos nem először éljük már át... Ott volt a 98-as orosz válság, a 2008-as gazdasági válság, a Covid és most az orosz-ukrán háború. Mind-mind olyan krízisek, amibe jobb úgy belemenni, hogy van egy naprakész adattárházunk, BI rendszerünk. Ha nincs, akkor most lesz igazán fájó a hiánya... 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás