BI, mint célkitűző eszköz

Anno arra a kérdésre, hogy mit tartalmazzon a BI rendszer rendre azt mondtam, hogy ez nektek kell tudnotok. Van aki volumenben akar nőni, van aki profitban és van akinek a legfőbb célja, hogy ne veszítsen ügyfelet. Mást mérnek a gyorsan növő cégek, és mást a lassabban. Szóval még egy iparágon belül is nagyon szór, hogy kinek mit fontos mérni, ezért nektek kell megmondani, hogy mi legyen a BI-ban.

De sokszor jött vissza az, hogy jelenleg még nem tartanak ott. Hogy először tisztán szeretnének látni, mert ma olyan alapkérdésekre sem tudnak választ adni, hogy mennyi ideig tart egy folyamat, melyik szegmensnek mekkora a forgalma, minek nincs fedezete, stb. Pufogtathatok, hogy "mondják meg mit akarnak", de most azt sem látják, hogy egy folyamat 10 vagy 20 napig tart. Mennyi legyen a cél? 10 nap? vagy 20 nap? Fogalmuk sincs. Majd ha látják, hogy most 20 nap, akkor ki tudják tűzni, hogy jövőre legyen 10 nap, de addig nem.

Ebben az esetben nincs mit tenni, elő kell venni a tapasztalatot, az iparági tudást és építeni kell egy olyan adatbázist, amelyből az elemzők mindent ki tudnak forgatni. És utána majd lesz cél, amitől az eltérést lehet mérni, amire lehet színes-szagos dashboardokat készíteni. De addig nem. Addig BI csak mint szürke kis elemzőeszköz funkcionál, ami segít a célok kitűzésében...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás