Volatilitás és az üzleti intelligencia

Olvasom mindenfelé, hogy válság hatása miatt előtérbe kerülnek majd az üzleti intelligencia rendszerek, hiszen "most különösen oda kell figyelni a költségekre", és ehhez monitorozó, üzleti intelligencia eszközökre lesz szükség.

Eddig nem voltak fontosak a költségek? Eddig nem kellett monitoroznunk a költségeket? Dehogynem. Ezen a területen semmi változást nem hozott a válság. Legalábbis szerintem. Válságtól függetlenül oda kellett, és oda kell figyelni a költségeinkre. Ebben semmi újdonság nincsen.

Hozott azonban a válság magával egy másfajta újdonságot: a volatilitást, azaz az árfolyamok szélsőséges ingadozását. A válság kirobbanása óta minden szélsőségesen, iszonyatos amplitúdóval és gyorsasággal ingadozik.

Vessünk egy pillantást az olaj árának alakulására:

Az olaj árfolyamának alakulása

Az olaj árának alakulása (Forrás: buksz.blog.hu)

Az olaj ára elmúlt két évben 70 dollárról felment 140 dollárra, majd visszaesett 70 dollár körüli értékre. De nézhetnénk más nyersanyag vagy alapanyag árát is.

Rövid időn belül duplájára emelkedtek ezen anyagok ára, majd ugyanilyen gyorsan a felére estek vissza. És ez a volatilitás gyakorlatilag minden árfolyamra jelemző. Ebben van tehát a kihívás, ennek kell megfelelni és arra kell berendezkedni, hogy ez egy ideig így fog maradni.

Amikor tehát az üzleti intelligencia rendszerek fontosságáról és a válságról, mint a fontosságot alátámaszt tényezőről beszélünk akkor nem a költségek elemzését kell kiemelnünk, mert abban semmi újdonság sincs.

Helyette inkább azt kell hangsúlyoznunk, hogy az üzleti intelligencia rendszerek segítségével ezen szélsőséges változások hatása kiszámítható, vagy azt hogy vezetőink segítségükkel sokkal pontosabb és gyorsabb eredménybecslést adhatnak mint a hagyományos eszközökkel, és ezáltal jobban fel tudnak készülni, esetleg el tudják kerülni a krachot.

Nekünk adattárház, üzleti intelligencia fejlesztőknek pedig az a feladatunk, hogy ezt a rendszert elkészítsük, hogy felruházzuk vezetőinket a fegyverek egy olyan arzenáljával, aminek segítségével győztesen vezethetnek ki minket ebből a csatából.

Ui: Most, hogy újra elolvastam a cikket felmerült bennem egy kérdés: Jó jó, de hogyan? A jövő héten mutatok majd egy példát erre is.

Frissítés (2009-09-28): Elkészült. A konkrét példa az alapanyagárak változásából eredő hatások előrejelzését lehetővé tevő üzleti intelligencia rendszerről szól.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás