Űrszonda fejlesztését támogatja a BI projekt

Örömmel jelentem be, hogy a BI projekt az idén a Puli Space Technologies-t támogatja, és a logója felkerült küldetést jelképező virtuális kilövőállásra.

Ki az a Puli Space Technologies?

Néhány lelkes hazai tudós és mérnök, akik a fejükbe vették, hogy 2014-ben saját fejlesztésű űrszondát küldenek a Holdra, amivel megnyerik a Google 20 millió dolláros díját. A terv rém egyszerű. idézem:

„Az egységünk egy kereskedelmi forgalomban kapható rakéta segítségével fogja elérni a világűrt, majd önállóan folytatja útját a Hold felszínéig, leszállás után felderíti a közeli területeket és magas minőségű képeket és videókat küld a Földre a helyszínről."


Puli Space Technologies

Puli Space Technologies

Persze ha utána gondol az ember, akkor azért ez mégsem olyan egyszerű. Oké, hogy a magyaroknak van tapasztalatuk Holdjárók tervezésében, de hogy jutnak el a holdig? Olvasom, hogy egy rakétával kirepülnek a világűrbe, és onnan majd lenavigálnak a holdra. De hogyan szállnak le? És hogyan küldenek panorámaképet ilyen messzire? Persze lehet, hogy nem is ezek az egész küldetés legsarkalatosabb pontjai, csak én nem értek az űrkutatáshoz.

Miért a Puli Space Technologies?

Mert hihetetlen, amit elterveztek. Honnan lesz meg a pénz rá? És hogyan veheti fel egy magyar csapat a versenyt mondjuk egy orosz-indiai csapattal? Sorolhatnám a kételyeket, mert van bőven. Csakhogy ez a csapat odaállt elénk és azt mondta: Megcsináljuk. Alázattal állunk az előttünk lévő feladatok előtt, és tudjuk azt is hogy szerencsére is szükségünk lesz a küldetés sikeréhez. De mindent megteszünk érte. És kívülről tényleg úgy néz ki, hogy mindent megtesznek.

És mert van egy álmuk. Egy olyan álmuk, ami mindenki számára példaértékű lehet. Ami ha megvalósul, akkor sok embert fog inspirálni. Talán vissza fogja adni a fiataloknak a mérnöki/kutatói munka iránti vágyat. Talán a példájuk majd meghozza a vállalkozó kedvet. És még sorolhatnám. Mert ok van bőven, ahogy kétely is.

De egy biztos. Engem inspirál amit csinálnak és bízom benne, hogy másokat is inspirálni fog. Hát ezért támogatom őket. Hajrá Puli Space!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás