Tükörszervezet

A múltkor szállítóknak segítettem egy adattárház tender kapcsán és ott jött szembe a következő probléma: A megrendelő oldali projektszervezetben 26-an ültek. Miért baj ez? Sok ez a 26 ember? Önmagában nem. De ha a szállító oldali a projektszerevet nincs pariban a megrendelő oldali projektszervezettel, akkor a megrendelő oldal akaratán kívül be fogja darálni a szállítót.

Ha ugyanis a megrendelő oldalon ül minőségbiztosító, tesztmenedzser, tanácsadó, projekt adminisztrátor, ... és a szállító oldalon ezeknek az embereknek nincs meg a párja, akkor a megrendelő oldali népes projektszervezet az egyszemélyes szállítói oldali projektvezetőt egyszerűen megfolytja feladatokkal. 26 ember kér információt/pontosítást/magyarázatot/kiegészítést/specifikációt és egy ember szolgálja ki őket. Szállító oldali projektvezető pedig a szorítás alóli menekülése közben egyre több feladatot hárít a melósokra, akik nem tudnak dolgozni és munka helyett a megrendelő kérdéseire válaszolnak. A projekt csúszik, mindenki halálra dolgozza magát és nem jön az eredmény. A megrendelő úgy érzi, hogy a szállító nem ad elég információt, nem úgy, nem azt csinálja amit kér, a szállító meg úgy érzi, hogy a megrendelő ,,csicskáztatja" és emiatt nem tud haladni a fejlesztéssel.

Az egész elkerülhető lenne, ha a szállító oldali projektszervezetben is ülne minőségbiztosító, tesztmenedzser, projektadminisztrátor, ... azaz a két szervezet tükörképe lenne egymásnak. Így nem tudná megfojtani feladatokkal ez egyik szervezet a másikat.

Ha Ön a szállító oldalon ül, akkor a tükörszervezetet árazza be az ajánlatába. Ha pedig a megrendelő oldalon ül, akkor várja el a győztes szállítótól, hogy saját projektcsapatát képes legyen megfelelő erőforrással kiszolgálni. Igen ennek ára van. De sokkal nagyobb ára van annak, ha a projekt késik, vagy bedől. Nem az Ön hibája lesz, a szállító miatt lesz sikertelen a projekt, de ez nem változtat azon a tényen hogy nem lesz adattárház, vagy mindenki szemlesütve beszél majd róla a vállalatnál...

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás