Termelő cégek BI-a

Anno amikor elindítottam a BI projektet tizenx éve nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy mely területre specializáljam a céget. A BI adott volt. Ezen belül akartam szűkíteni. Technológia oldalról a Microsoft is hamar eldőlt: Szűz piac, hittem a termékben, értettem is hozzá, más nem is kellett. De szerettem volna iparágra is szűkíteni és szerettem volna a termelő cégek BI specialistájává válni.

Miért? Mert ekkor mindenki csak telkókban, bankokban és biztosítókban gondolkodott. A termelő cégek teljesen szűz területnek számítottak. Sok BI rendszert terveztem, fejlesztettem termelő cégeknek, de szinte kizárólag az értékesítési és pénzügyi folyamataik hatékonyságnak növelése érdekében. A termelési adatok ott hevertek parlagon. Senki nem művelte meg őket, senki húzott hasznot a belőlük.

Pedig ha belegondol:

  • Akkora mennyiségű adatról van szó, amekkorát a felhasználók a saját gépeiken nem tudnak elemezni -- » Tehát a BI szükségességét könnyen meg tudják érteni
  • Mérhető a haszon: Könnyen el tudjuk magyarázni a BI értékét a selejtarány csökkentésével, a termelés, vagy a minőségbiztosítás hatékonyságának növelésével.
  • Sok, kellően nagyméretű cégről van (volt) szó, tehát egy kellően nagy piacról beszélünk.

Kézenfekvőnek tűnt tehát a termelő cégekre specializálódni, de a termelő cégeknek nem kellett a termelési adatok elemzésére a BI. Illetve pontosítok: A 2000-es évek költségszintjén nem kellett nekik. Ahogy a weblogok elemzése sem vált annyira fontosnak mint ahogy azt gondoltuk, úgy a termelési adatok elemzése sem.

De ma már 2015-öt írunk, nézzük meg mi változott a termelő cégek frontján az elmúlt 10-15 évben.

  • Adatvezérelt gondolkodásmód: A 2000-es évek vezetői még információszegény környezetben nőttek fel, döntéseiket információk hiányában megérzéseik, intuícióik, tapasztalataik alapján hozták. Ma már azonban más a helyzet: Eltelt 15-20 év és szép lassan a régi vezetők lecserélődtek. Új vezetők jelentek meg, akik már nem bíztak a régi vezetők megérzéseiben, érzelmi kötődéseiben. Tapasztalat hiányban számokat akarnak látni, számokkal akarják igazolni, hogy "ha hozzáadunk egy kis olajt a receptúrához, ha 2 tized milliméterrel közelebb pozícionáljuk a fejet, ha változtatunk az alapanyag minőségén, akkor javul-e a termelés, csökken a selejtarány, stb. Ehhez pedig historikus, elemezhető adatokra és a belőlük kinyerhető információra van szükségük.
  • Új technológiák jelentek meg: Az önkiszolgáló BI és a felhő szolgáltatások egészen új távlatokat nyitnak meg. E két technológia együttesen lehetővé teszi az eddig parlagon heverő adatok elemzését és a bennük rejlő tudás ésszerű költségszinten történő feltárását. Ahogy anno a palagázt sem volt értelme kitermelni a drága költségek miatt úgy a termelési adatokat sem volt értelme elemezni. De a technológia fejlődés ma már lehetővé teszi, hogy mind a palagázt, mind az adatokban rejlő tudást megérje a felszínre hozni...
  • Magyarországon húzóágazattá vált az autóipar. 2014-ben messze az autóipar bővült a legjobban. Ha megnézi a top 100 vállalatot, akkor azt látja, hogy minden 5. vállalat az autóiparban tevékenykedik és ezeket a vállalatokat nagyon sok kicsiből szép lassan naggyá váló hazai beszállító szolgálja ki, amelyeknek előbb utóbb kulcskérdéssé fog válni a minőségbiztosítás, a termelési adatok elemzése. Megj.: Annyira forró most ez a téma, hogy a BI a BI Sales képzésen alaposan ki fogjuk vesézni. Megnézzük hogy érdemes-e rárepülni a témára, milyen szoftvert és tanácsadást tudunk eladni, hol érdemes kezdeni, stb.

Összefoglalva: Az új technológiák megjelenése, a döntési szemlélet megváltozása és a piaci folyamatok teljesen új fókuszba helyezik a termelési adatokat: Ma már megéri velük foglakozni, megéri őket tárolni, megéri őket elemezni. Olyan szintre estek a bevezetési költségek, amelyet már bőven kitermel a minőségbiztosítás hatékonyságának növelése, a majdan selejtté váló termékek idejekorán történő felismerése és a gyártási folyamatból kiemelése.

Érdemes tehát a termelési adatokkal (is) foglalkozni. Ma már elérhető áron rendelkezésre áll az a technológia, amely megteremti ezen adatok elemezhetőségét. Ráadásul ezen új technológiák sokkal egyszerűbbek, sokkal könnyebben használhatóak régi társaiknál. Nem kell félni tőlük :-) De, ha fél, vagy gyorsan akar eredményt lérni akkor az első lépések megtételében tudok segíteni.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás