Statisztikai adatok hatásos prezentálása

Egy statisztikai adatsort, vagy egy elemzési eredményt rendkívül nehéz hatásosan prezentálni. Rövid idő alatt kell eljuttatnunk előadásunk üzenetét a döntéshozókhoz úgy, hogy azok pillanatok alatt megértsék a lényegét.

Persze a megoldás kézenfekvő: Kell egy jó Üzleti Intelligencia rendszer, amelyből könnyen elő lehet állítani egy szép táblázatot vagy egy látványos grafikont, amelyet aztán magunkkal vihetünk a prezentációra. De vajon tényleg ennyire egyszerű lenne a dolog? Képzeljen el egy száraz statisztikai adatokról szóló előadást. Vajon hogy lehet több órán keresztül számokról úgy beszélni, hogy azok üzenetét, lényegét átlássák a jelenlévők? (és ne aludjon el senki az előadás alatt...)

Az ihletet ezen bejegyzés megírásához egy statisztikai adatokat bemutató konferenciáról készült videó felvétel adta, mely remek példája annak, hogy mindezt hogyan lehet megvalósítani a gyakorlatban. (ha kevés ideje van, kezdje az előadást megnézését 3. perc 10. másodpercétől!)

Már maga az előadás módja is rendkívül érdekes, de ami nekünk BI-osoknak még fontosabb lehet, az az idősor elemzések, és általában a statisztikai adatok vizualizációja, és termeszétes maga az eszköz, amellyel a vizualizáció készült. (Az eszközt egyébként idén márciusban megvásárolta a Google)

Ha nincs ideje megnézni a videót, akkor nézze meg az egyperces demót, vagy ha több adat vizualizációs fogásra is kíváncsi, akkor a magyar nyelven is megtekinthető Human development trends 2005 című prezentációt.

Bízom benne, hogy az eszközben szereplő adatvizualizációs szolgáltatások egy része mihamarabb beépül majd a standard üzleti intelligencia kliensalakmazásokba is.

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás