SQL 2005 telepítése Windows Vista-ra

A hétvégén újraraktam a laptopom, felraktam rá a Windows Vista-t, az Office 2007-et majd az SQL 2005-öt és az sp2-őt. A telepítés - néhány dolgot leszámítva - simán ment.

Elindítva a telepítőt két figyelmeztetést kaptam. Az első

Some components of this edition of SQL Server are not supported on this operating system.

teljesen jogos volt, hiszen emterprise editiont akartam felrakni a Vista-ra, ami értelem szerűen nem ment (A Vista csak a Developer edition-t támogatja)

A második figyelmeztetés szerint

Microsoft Internet Information Services (IIS) is either not installed or is disabled. IIS is required by some SQL Server features.

 

Telepíteni és konfigurálni kell az IIS-t. A telepítésben az Install IIS7 on Vista című cikk segít, míg a konfigurálásban az itt olvasható knowledge base cikk. (Megj.: Az SQL Server 2008 Reporting Service-ének egyik újdonsága, hogy nem lesz szükség IIS-t telepíteni a Reporting Services működéséhez.)

Miután a fenti cikkek szerint installáltam és konfiguráltam az IIS 7-et, a figyelmeztetések megszűntek, és az SQL server és komponensei csont nélkül felmennek. Az installálás során a telepítő figyelmeztet, hogy telepítés után egyből rakjuk fel az Service Pack 2-őt. (A Vista csak SP2-vel telepített SQL Szerverrel kompatibilis)

Az SP2 telepítése előtt le kell állítanunk a szervizeket, amire a telepítő figyelmeztet is. (Megj.: Én ezt batch fájlból csináltam, ami persze nem működött. A Vista-n hiába vagyunk rendszergazdák, ez egy batch fájl elindításhoz kevés. Külön a „run as administrator” paranccsal (jobb egérből elérhető) kell futtatnunk a batch fájlt.

Az SP2-ő telepítése végén elindul egy program amely segítségével hozzáadhatjuk magunkat a Sysadmin SQL szerver role-hoz és az OLAP administrator csoporthoz. (A Widows Vista-n a rendszergazdák nem lesznek automatikusan tagjai a Sysadmin role-nak és az OLAP administrator csoportnak sem)

Az SP2 telepítésével befejeződött az SQL Server telepítése Windows Vista-ra

Felhasznált irodalom:

Kapcsolódó anyagok:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás