Riport fogalma

A riport egy olyan dokumentum vagy vizuális felület, amely táblázatos, grafikonos, vagy szöveges formában tartalmaz információt egy adott témáról, folyamatról, vagy eseményről.

Mi a különbség a riport és a dashboard között

A riport fogalmát talán úgy érthetjük meg a legjobban ha összehasonlítjuk a dashboard fogalmával.

A dashboard egy olyan egyoldalas felület, amelyen keresztül a felhasználó első ránézésre megállapíthatja, hogy hol tértünk el a céltól, hol nem valósulnak meg az elvárásaink. (A teljes dashboartd definíció itt olvasható)

A riport abban különbözik a dashboardtól, hogy

  • Nem kell hogy egyoldalas legyen, azaz a riport lehet görgethető, lapozható, a felhasználónak nem kell első ránézésre képet kapnia a számok mögötti összefüggésekről
  • És nem kell, hogy képet adnia arról, hogy hol tértünk el a céljainktól. A riporton szereplő számokat nem kell kontextusba helyezni, nem kell megmutatni, hogy hol tértünk el a tervtől vagy az elvárásról. A riport célja az, hogy információt adjon egy adott témáról, bemutasson egy állapotot. Nem az, hogy értelmezze a számokat.

Összefoglalva: A riport egy olyan dokumentum vagy vizuális felület, amely táblázatos, grafikonos, vagy szöveges formában tartalmaz információt egy adott témáról, folyamatról, vagy eseményről. 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás