Posterous, twitter és egyéb innovációk

Kiinduló probléma: Szükségem volt egy olyan eszközre, amely segítségével lejegyzelhetem szakmai észrevételeimet. Egy olyan gyűjtőhelyet kerestem, ahová felírhatom hogy mit mondott xy az üzleti intelligenciáról, milyen pletykák repültek fel az SQL Server következő verzióiról, hogyan oldottunk meg egy konkrét BI problémát az SQL server valamely komponensével, stb.

Egyfajta belső tudásbázist szerettem volna létrehozni magamnak, ahol a linkek mellé megírom, hogy miért érdemes elolvasni a belinkelt oldalt.

Elvárásaim a következőek voltak:

  1. RSS olvasóból egyszerűen tudjak jegyzeteket készíteni az arra érdemes cikkek mellé. Olyan dolgokat szeretnék hozzáfűzni az olvasott cikkhez, mit „Ezzel a problémával már találkoztam és úgy oldottam meg, hogy, ... vagy: Erről majd kell írni a BI blogban és ki kell egészíteni a saját tapasztalatokkal", stb
  2. A jegyzetek linkekkel együtt jelenjenek meg összesítve egy kereshető gyűjtőoldalon.
  3. A jegyzeteléshez szükséges felület olyan egyszerű legyen, hogy telefonról is tudjam kezelni.

Egy kis kitérő: Az egész probléma gyökerei oda vezetnek, hogy tavaly tavasszal kiszálltam a kocsiból. Vettem egy nagy levegőt, kiadtam majd tízezer forintot egy bérletért és átültem a BKV-ra. Majd 10 év masszív kocsizás után. Miért? Sok oka van, de a legfőbb, hogy egyre kevesebb időm van az olvasásra, és míg vezetés közben nem tudok olvasni, addig villamoson igen. Igaz, hogy így lassabban érek be a melóhelyekre, de ezt az időt hasznosan tudom tölteni. Olyan dologgal, amit szeretek, és mindezt nyugodt körülmények között. Vicces, de mára a BKV-zás a napom legnyugodtabb időszaka. :-) Kitérő vége.

Szóval a BKV-n okostelefonon olvasgattam az rss feedeket, és szükségem volt egy olyan primitív eszközre, amely segítségével az olvasott cikkek mellé egyszerűen, akár a telefonról hozzábiggyeszthetem saját jegyzeteimet.

del.icio.us

Az első próbálkozásom a del.icio.us volt. Ez egy könyvjelző gyűjtögető eszköz, melyet személyes célra néha még ma is használok, de a szakmai jegyzetelésre nem vált be. Még asztali PC-n sem, nemhogy telefonon. Nem állt kézre, nehezen ment a cikkek kategorizálása, stb.

Google reader

A következő próbálkozás a Google reader volt. A reader választása kézenfekvő volt, hiszen ekkor még ezt az RSS olvasót használtam PC-n is és telefonon is. Igazából innen szerettem volna publikálni egy gyűjtőoldalra a jegyzeteimet, de ezt a Google Reader nem tette lehetővé. Sajnos

Twitter

Ez a tuti. 140 karakter pont elég egy jegyzetre. - Gondoltam. (A twitter egy olyan mikróblog, amely bejegyzései max 140 karakter hosszúak lehetnek) Ám amikor elkezdtem használni kiderült, hogy a 140 karakter egy jegyzethez bizony kevés. (A twittert ma is használom, de erről majd később) A twitter, mint jegyzetelő eszköz tehát megbukott

Posterous

Sok sok próbálkozás után Doransky-től hallottam róla először. A Posterous egy olyan blog, amelyre e-mailből lehet posztolni. Ez az! -mondtam. Pont ez kell nekem. E-mailt minden eszközről, bárhonnan, bármikor tudok írni. Tényleg nincs olyan pillanata az életemnek, amikor ne lenne mellettem vagy ne tudnék kölcsönkérni egy olyan eszközt amiről e-mailt írhatnék.

Kipróbáltam a Posteroust. Tavaly október 20.-án így szólt az első bejegyzés:

„Évek óta vártam arra, hogy valaki végre csináljon egy olyan alkalmazást, amely segítségével egyszerűen tudok kommentálni híreket, vagy lejegyezni a szakmai észrevételeimet. Mindezeket telefonról, mindenféle alkalmazás telepítése nélkül, egyszerűen. Úgy néz ki, hogy a Posterous elkészítette ezt az alkalmazást. Remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Célom ezzel az oldallal, hogy ide gyűjtsem azokat az adattárház és üzleti intelligencia érdekességeket, amelyek a BI és adattárház blogban nem akarok közzétenni, mert túl szakmai, mert túl rövid, mert csak egy megjegyzés, vagy mert csak magamnak akarom valahova felírni, hogy erről majd beszélni kéne, ennek majd utána kéne nézni.

Remélem beváltja majd a hozzá fűzött reményeket"

jegyzetek.biprojekt.hu

Majd 4 hónap használat után úgy érzem, hogy elérkezett az idő a jegyzetoldal megnyitására. Sokat gondolkodtam rajta, hogy megnyissam-e, de úgy döntöttem, hogy megnyitom. Megnyitom, - bár magamnak készítettem és ez látszik a bejegyzések szövegén, - de bízom benne, hogy másnak is hasznosnak lesznek az itt közölt információk.

Olyan feljegyzéseket olvashat itt, mint a

Mi lesz a BIprojekt.hu-val?

Semmi. Marad ilyen amilyen. Öreges, magázós, kifejtős. Ilyennek születtet 4,5 éve, ilyen a személyisége és ez nem is nagyon fog már megváltozni.

A BI blog hírlevelére feliratkozottak nem fogják automatikusan megkapni a BI jegyzeteket és vica versa. Aki kíváncsi a BI blogra és a BI jegyzetekre is, annak mindkét oldal rss feed-jére külön külön fel kell iratkoznia vagy követnie kell a twitteren (twitter.com/KovariAttila)

Twitter.com/KovariAttila

Ide ugyanis a BI blog és a BI jegyzetek értesítőjét is becsatornázom, így aki a twitteren olvas az értesülni fog mindkét oldal újdonságairól.

Nem maradt más hátra, minthogy belinkeljem a BI jegyzetek oldal linkjét. Vessen rá egy pillantást.

http://jegyzetek.biprojekt.hu

 

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Hát nekem a wordpress blog vált be, egyszerű a használata, és mobilről is lehet könnyen kezelni.

Új hozzászólás