Oktassunk BI rendszert demó adatokon?

Átadás előtt állunk és elérkezik az oktatás időpontja. A szállító azt javasolja, hogy ne az éles adatokon tartsuk a felhasználói oktatást, hanem a kliens szoftver mellé adott gyári demó adatokon. Érvei is vannak: a demó adatokon sokkal több minden megtanítható, mint ami az átadás előtt álló BI rendszer adatain bemutatható lenne, ráadásul van egy profi oktatója, aki már a 100. oktatást tartja a gyári demó adatokon, és eddig ez mindenkinek tetszett. Meg különben is. Nem teljesen mindegy a felhasználónak, hogy demó adatokon keresztül, vagy a saját adatain keresztül tanulja meg használni a szoftvert?

Szerintem nem mindegy. Mondok is 3 okot, hogy miért nem:

1. Az eszközhasználatot hamar elfelejtik, de az elemzést nem

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a felhasználónak felfűzzük a funkciók ismertetését egy saját adatokon bemutatott elemzésre, akkor sokkal mélyebben rögzül az eszközismeret, mint ha csak demó adatokon mutattuk volna be a BI funkciókat.

2. A BI rendszer bevezetésekor nagy szükségünk van a bizalmukra

A felhasználóknak kezdetben semmi ismeretük sincs az átadás előtt álló BI rendszerről. Kicsit tartanak is tőle, mert nem tudják, hogy fogják-e tudni használni vagy sem, stb. A demó adatokkal pedig csak tovább erősíthetjük azt az érzésüket, hogy „ez csak egy újabb tool-ocska, amit az IT odadob nekünk..." Nem lenne jó erre az érzésre ráerősíteni és további bizalmat, motivációt veszteni még a startpisztoly eldördülése előtt.

3. Az adatokkal történő első találkozásnak kulcsjelentősége van

Hagy meséljek el egy példát. Történetünk főhőse értékesítési vezető. Nagyon szeretne egy jó BI rendszert, de annyiszor megégette már magát a különböző „BI rendszer"-ként aposztrofált megoldásokkal, hogy teljesen bizalmatlan. Aktívan részt vesz az igényfelméréseken, de csak annyit mond, amit kérdezünk. Minden találkozás alkalmával érezteti, hogy csak annyi időt szán erre az egészre, amennyit megkövetelnek tőle.

Elkészül a BI rendszer és eljön a felhasználói oktatás napja. Már mindenki elfoglalta a helyét az oktatóteremben, de ő megáll az ajtóban és nem jön be. „20 perc múlva el kell mennem" mondja. OK. mondom neki. 10 perc múlva nagy nehezen le tudom ültetni egy gép elé. 20 perc múlva a sokadik unszolásra megfogja az egeret...

Nem akarom tovább húzni a történetet. A vége az lett, hogy az oktatás után 1 órával is ott ült a gép előtt. Egyedül. Már rég hazament mindenki. Elemezte saját adatait, idegesen telefonált, hívogatta munkatársait, jegyzetelt. Mondtam neki, hogy „Attila, a munkát folytathatod a saját gépedről is, mert ezeket az adatokat most is, holnap is és holnapután is el fogod tudni érni" Ok - mondta. „Érti ő, de adjak neki még 10 percet"

Az adatokkal történő első találkozásnak kulcsjelentősége van. Sokan ekkor látják először adataikat illetve az azok mögött rejlő összefüggéseket, sokan ekkor tudják csak meg, hogy mennyit fog könnyíteni napi munkájukon az új rendszer. Mindezt a demó adatokkal csak érzékeltetni lehet, de egyértelművé tenni nem.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

hozzászólás

És akkor nem beszéltünk még az olyan programról (khmm, hallottam már ilyenről, az illetők diplomát és pályázatot is nyertek vele, de úgyis le fogom tagadni), amelyik csak a demo adatokkal működött tökéletesen.

Én is dolgoztam olyan kliens programokkal, amelyek csak a demó adatbázisokon működtek, egy éles adatbázison már összecsuklottak. Szerencsére ezen gyártók, illetve termékeik ma már sehol sincsenek :-)

nekem is az a tapasztalatom, hogy ha mindenki a saját adataival dolgozik és élesüzemi az oktatás, sokkal jobban megmarad és többen használják.

Új hozzászólás