SQL Server 2005, 2008, PerformancePoint újdonságok

Vége a nyárnak, amit mi sem jelez jobban mint, hogy elkezdtek özönleni az információk a különböző RSS, e-mail és informális csatornákon. Csak tíz napig voltam szabin, de ez idő alatt annyi új információ látott napvilágot, mint talán a megelőző egy hónapban összesen.

PerformancePoint Server 2007

Kezdjük talán a legizgalmasabbal: Megjelent a PerformancePoint Server 2007 utolsó, negyedik CTP változata, és a Microsoft bejelentette, hogy a termék hivatalos bemutatójára 2007. szeptember 19-én kerül sor.

SQL Server 2008

Nem volt csend az SQL 2008 háza táján sem. Bár nem jelent meg újabb CTP, és a az SQL 2008 bejelentésnek várható dátuma változatlanul 2008. február 27. maradt. Sok újdonság csak most vált ismerté, tekintettel arra hogy a CTP verzió „what’s new” dokumentációja olyan magas szintű, hogy nem derültek ki belőle olyan fontos újdonságok mint az, hogy a SQL 2008-as verzió segítségével dinamikusan generálhatunk majd named set-eket. Erről egyébként szerintem még fogok írni, mert olyan távlatokat nyit az elemzésekben, amire mindenképpen érdemes lesz majd figyelmet fordítani az adatkockák tervezésénél.

Felkerült a connect.microsoft.com-ra néhány új SQL Server 2008 videó is.

SQL Server 2005

Újabb hotfix (Cumulative update package 4 for SQL Server 2005 Service Pack 2 ) jelent meg az SQL Server 2005-höz, de ami még fontosabb: Megjelent egy tanulmány az MDX lekérdezések szűk keresztmetszetének felderítéséről illetve feloldásról. (Identifying and Resolving MDX Query Performance Bottlenecks in SQL Server 2005 Analysis Services címen). A 60 oldalas tanulmány átfogó képet fest az MDX lekérdezések teljesítményének monitorozásáról (Profiler, System monitor, …) és a cache kezelésről.

Szóval vége a nyárnak, úgyhogy ideje újra felpörögni. Sokat dolgoztam egy üzleti intelligencia front-endek összehasonlítására alkalmas módszertanon, amelyet nemsokára befejezek és amelyet el fogok küldeni azoknak, akik feliratkoznak a blog értesítőre. (A módszertannal párhuzamosan meg fog jelenni egy Excel 2007 és ProClarity összehasonlító tanulmány is)

A másik várható tanulmány a hetekről , illetve azok aggregálásáról fog szólni. Régi vágyam, hogy megmutassam Önnek mire kell figyelni egy hét hierarchia kialakításánál, ugyanis tapasztalataim szerint a legtöbb fejlesztő olyan hét hierarchiát készít, aminek üzletileg nincs sok értelme…

Kapcsolódó anyagok:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás