Mobil üzleti intelligencia: Táblagépek

A történet röviden: Glasgow-ban bementem egy Apple Store-ba és kipróbáltam a RoamBI üzleti intelligencia megoldást iPad-en. Az iPhone-os változatot elég jól kiteszteltem január környékén (Építettem vele egy mini Vezetői Információs rendszert :-)), úgyhogy volt tapasztalatom az eszközhasználatban, ismerem az architektúráját, stb. De az iPad-os verzió az fehér folt volt. (Tekintettel arra, hogy Magyarországon még mindig nem kapható) Megnéztem a videókat, de úgy gondoltam, hogy élőben biztos, hogy más lesz. És így is lett.

aa

RoamBI iPhone-on és iPad-on

Első benyomások

Lenyűgözött a szépsége, a kezelhetősége. (Már iPhone-ra is a RoamBI fejlesztette a legszebb BI front-endet) Tetszett a gyorsasága is, bár ismerve az iPhone-ra fejlesztett verzió architektúráját (off Line adatkapcsolat, egyszerűsített szelektor, előre leprogramozott elemzési utak, stb), ez predesztinálható volt.

RoamBI iPad-en

Értékesítés elemzés a RoamBI iPad-os verziójával

Külön kiemelendő, hogy a RoamBI vette a fáradságot és új szoftvert fejlesztett az iPad-ra. Nem azt csinálta, hogy az iPhone-os verziót tette alkalmassá iPad-on történő futtatásra, hanem csinált egy új, kifejezetten iPad-ra optimalizált szoftvert. (Ilyen szempontból kicsit csalódás volt a QlickView iPad-os verziója, amely egy iPhone-ra optimalizált termék iPad-os verziója. Nézze meg például a szelektorát: telefonra jó, de táblagépre nem)

A nagyobb kijelzőnek, és az erősebb processzornak megfelelően újratervezték a kördiagramjaikat, trendvonalakat illeszthetünk a görbékre, saját kis szinkronizált dashboard-ot állíthatunk össze ahol pl. termékcsoportok teljesítményét tudjuk egymással összehasonlítani, stb. De talán a legfontosabb, hogy továbbfejlesztették az idősoros elemzések készítésének lehetőségeit, és megjelent a Reporting Services támogatás is. (igaz csak a 800 USD/felhasználós ES3 verzió esetén (minimum 50 user, öröklicensz))

Persze ez így szóban, nem túl szemléletes, úgyhogy azt javaslom, ha van 8 perce, nézze végig ezt a videót. Ebből gyorsan megismerheti a RoamBI-iPad páros lehetőségeit.

Kik fogják használni?

Láthatjuk, hogy van egy újfajta BI megközelítés egy újfajta eszközön. De kik fogják használni?

Vezetők

Ezeréves probléma, hogy a vezetők nem tudják, nem szeretik használni a BI eszközöket. Az Excel túl bonyolult, a többdimenziós lekérdező eszközökben eltévednek, a riportok megjelenítéséhez ott kell ülni a gép előtt, stb. Sok vezető még ma is e-mailben, PowerPointban vagy nyomtatva kéri a jelentéseiket. Ennek a rétegnek el lehetne juttatni a jelentéseket táblagépeken is. Az iPad kezelése rendkívül egyszerű, a RoamBI előre leprogramozott elemzési lehetősége pont annyit engednek, amennyire egy vezetőnek szüksége van: Lássa a tervhez vagy az előző időszakhoz képesti eltéréseket. Mást nem.

Üzletkötők

Szintén ezeréves probléma, hogy az üzletkötők nem elemzik kellően a vevőiket, azok szokásait viselkedésüket. Pedig pont ez a terület, amely talán legjobban le van fedve üzleti intelligenciával.

Mi, akik a BI oldalról jöttünk pontosan tudjuk, hogy milyen nagy potenciál van ezekben az elemzésekben. Nagy erőfeszítéseket próbálunk meg annak irányába tenni, hogy az üzletkötők használják a BI rendszereket, de nagyon nehezen megy. „Hagyjatok értékesíteni, és ne piszkáljatok már megint ezekkel a számokkal minket" -mondják.

Használják a BI rendszereket, de jellemzően csak közvetve: értékesítési kontrollereken, elemzőkön keresztül. Hasonlóan a vezetőkhöz, ők sem szeretik "önkiszolgáló" módon használni a BI rendszereket.

De az üzletkötőknek van egy sajátos attitűdjük, amit talán kihasználhatunk: Egytől egyig kütyübuzik. Hamarabb volt PDA-juk, okostelefonjuk, mint bármelyikünknek. És hamarabb lesz iPad-juk is. (Ezt a trendet még az is erősíti, hogy az értékesítők munkájának támogatásához nagyon hasznosak lesznek a táblagépek. De ez egy másik téma). Ha tehát adott az eszköz, adott egy rendkívül egyszerűen használható üzleti intelligencia szoftver, akkor bízhatunk abban, hogy e páros együttesen elindítja az üzletkötőket a BI lehetőségeinek kihasználása felé. Nyílván nem árrugalmasságot kell még számolniuk, de mi már sokszor akkor is boldogok lennénk, ha saját megérzéseik mellett a múltbeli tendenciákra is figyelnének.

BI szállítók

És végül a BI szállítók is nagy hasznát fogják venni az új eszközöknek. Ők elsősorban ügyfeleik meggyőzésére fogják használni. Nem véletlen, hogy a Microstrategy 500 iPad beszerzése mellett döntött. Valószínűleg ők is úgy gondolják, hogy ezzel az eszközzel utat tudnak törni a vezetők szívében. A pörgő-forgó Excel táblák, az x bit/másodperces feldolgozási idők nem hatják meg őket, ám egy ilyen játékszerrel el lehet adni nekik nem csak az iPad-os BI szoftvert, hanem a mögötte lévő hatalmas adattárházat, üzleti intelligencia rendszert is. Miért? Mert az iPad-BI páros az értelmen túl az érzelmekre is elég komoly hatást tud gyakorolni. És mindannyian tudjuk, hogy milyen erős szerepe van az érzelmeknek a döntések esetében még egy ilyen nagy beruházás esetén is...

Kapcsolódó anyagok:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás