„Mivel tud ez többet, mint a Pivot tábla?”

Utoljára 10 éve szegezte nekem ezt a kérdést egy statisztikus, akinek épp az üzleti intelligencia csodáiról tartottam egy bemutatót. Még most is tisztán emlékszem, mert nem tudtam adni rá egy frappáns választ, és ez megviselt. Helyette csak hebegtem habogtam, mentegetőztem, és láttam ahogy a statisztikus ezt mondja magában: Ide jön nagy mellénnyel ez a tanácsadó, aztán még ezt az egyszerű kérdést sem tudja megválaszolni...

És láss csodát. A minap újra feltette nekem valaki ugyanezt a kérdést egy konzultáción: „Mivel tud ez többet, (mármint az Analysis Services) mint a Pivot tábla?"

A reakciók ugyanazok. Veríték, idegesség, ... Fejben becsuktam a laptopot, és hazamentem.

A valóságban persze letöröltem az izzadságot és megpróbáltam elmagyarázni. Nagyon nehezen ment:

  • Van mögötte egy adatbázis szerver - mondtam. Oké, és?
  • A Pivot tábla nagy adatmennyiségen lassú. Nekünk nem az - jött a válasz.
  • Az OLAP megbízható, ellenőrzött adatokat mutat - a miénk is, mondták

Aztán eszembe jutott a jogosultság kezelés. A pivot táblával nem lehet jogosultságot kezelni. És ez hatott is. Tényleg! Ez nagyon fontos - mondták. Aztán folytattuk tovább a konzultációt.

De hazafelé, amikor már megnyugodtam elkezdtem gondolkodni a kérdésen rájöttem, hogy ezek az üzleti felhasználók nem azért tették fel ezt a kérdést, mert szívatni akartak. Pusztán fogalmuk sincs arról, hogy milyen jó dolguk van, hogy az informatika mennyire tökéletesen alájuk dolgozik. Készen, tisztítva kapják az adatokat, és néhány nap alatt bármilyen kérésüket teljesítik. Ők még nem szenvednek az információ hiányától, lassúságától, pontatlanságától. Nekik még nem kell OLAP. Még nincs itt az ideje.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás