Excel 2007: Minden esetben kapcsolatfájl használata/Always use connection file

Az Excel 2007 alapú BI reporting rendszer bevezetése című tanulmányban írtam néhány szempontot, amelyet figyelembe kell vennie, ha Excel 2007-et szeretne a felhasználók kezébe adni üzleti intelligencia front-endnek. Az egyik ilyen szempont egy központi connection string kezelő rendszer kialakítása volt, amit ott be is mutattam. Egy dolgot azonban nyitva hagytam: Hogyan lehet rábírni az Excel 2007-et, hogy használja is a központi connection stringeket. Ez következik most.

Ha egy kicsit kutakodunk, akkor a kapcsolat tulajdonságai között, a definíció fülön találunk olyan jelölőnégyzetet, hogy „Minden esetben kapcsolatfájl használata” (Always use connection file)

Remek. Pont ez kell nekünk. Már be is jelölöm, hiszen pont arra van szükségünk, hogy az Excel ne a saját maga által bekeselt connection stringet használja, hanem minden esetben a kapcsolat fájlt. (Azt a fájlt, ami a connection stringet tartalmazza) Ám a következő figyelmeztetést kapom:

The connection in this workbook will no longer be identical to the connection defined in the external file located at … (A munkafüzetben lévő kapcsolat különböző lesz a külső fájlban definiált kapcsolattól)

 

Igen, pont ezt szeretném. Majd folytatódik a figyelmeztetés:

The link to that external file will also be removed. (A külső fáljra mutató hivatkozás is törölve lesz)

 

Mi? Akkor honnan fogja tudni az Excel hogy hol van a connection fájl? Sehonnan…

Sokat kerestem a megoldást az Interneten arra, hogy az Excel 2007 mindig a kapcsolati fájt használja, de nem találtam. Aztán rájöttem, hogy a megoldást nem a kapcsolatfájl tulajdonságai között kell keresnem, hanem a kapcsolatfájl létrehozásánál. Ott ugyanis létezik egy „Mindig ezzel a fájllal kísérelje meg az adatfrissítést” nevű opció, aminek használata esetén az Excel 2007 a mindig a kapcsolatfájlt fogja használni.

Összefoglalás: Egy központilag menedzselt connection string rendszer sok-sok energiát és felesleges felhasználói kommunikációt takarít meg Önnek. Használja. Az Excel 2007 partnere lesz ebben, ha a kapcsolatfájl létrehozásánál megadja, hogy az Excel „Mindig ezzel a fájllal kísérelje meg az adatfrissítést”

Sikeres bevezetést!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás