Milyen volt egy BI előadás 20 évvel ezelőtt?

20 évvel ezelőtt, 1998. november 25.-én tartottam az első nagyszínpados (többszáz fős) BI előadásom. Tisztán emlékszem még mindenre...

Gyerekek voltunk még. Nagyon gyerekek. A haverjaim például az előző esti buliból jöttek az előadásra, hogy megnézzék miről tudok mesélni a hülyeségeimen kívül. (Meg hogy ingyen megreggelizzenek, mert a pénzük a buliban elfogyott, és reggel kilencre már égett a pokol :-))

Fiatalok voltunk és csillogó szemmel hintettük az OLAP igéjét a nagy öregeknek. Kb. úgy ahogy mostani fiatalok hintik nekünk a Big Data igéjét. Ahogy ők is, úgy mi is meg voltunk győződve arról, hogy a relációs adatbázis kezelők kora lejárt a döntéstámogatás területén. Új világ jön, ahol a többdimenziós vagy oszlopalapú adatbázisok jelentik a jövőt. Minden más szakmai szemmel nézve vállalhatatlan, tűzzel-vassal írtandó fertő, sarlatánok által hirdetett kényszermegoldás :-)

Aztán persze megtanultuk, hogy az OLAP sem mindenható, hogy csak egy nagyon-nagyon kis részét ismerjük a világnak, és szép lassan rájöttünk hogy amit felfedeztünk, azt már felfedezte előttünk más is... Aztán rájöttünk arra is hogy nem vagyunk guruk és hogy a ROLAP/MOLAP/HOLAP-nak messze nincs akkora jelentősége mint amekkorát fiatalon gondoltunk :-)

Álljon itt emlékül egy dia a 20 évvel ezelőtti előadásból. (Nem röhögni, ez akkor menő volt. smiley Csak hogy érzékeltessem a kort: Nem volt még Google és az internet is egy vicc volt. Internet bank sem volt, de a nagyvállalatok be tudták küldeni futárral flopy-n az utalásaikat a bankba.smiley Mobiltelefonja (bunkófonja) is csak a kiváltságosoknak volt, a többség még csak most (10-20 év várakozás) után kapott vezetékes telefont. És ekkor még mindenhol dohányoztak: irodában, vonaton, mindenhol... Úgyhogy kéretik ennek figyelembevételével kiröhögni az alábbi diát :-))

Részlet egy 20 évvel ezelőtti BI prezentációból...

Megj: Kedden Önkiszolgáló BI (Power Pivot) workshop, jövő héten pedig Power BI workshop. Aki ez utóbbira jönne, az ne felejtse el, hogy kedden lejár a kedvezményes határidő!

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás