Milyen ágazatban érdemes BI-jal foglalkozni?

Sokszor kérnek tőlem karrier tanácsot és a kérdések nagy része arra vonatkozik vagy arra vezethető vissza, hogy hol érdemes BI-jal foglalkozni: Egy kis tanácsadó cégnél? Vagy egy nagy multinál? Esetleg az állami szektorban?

Mindhárom ágazatnak megvan a maga előnye és hátránya és tényleg nem könnyű eldönteni, hogy melyik ágazatban érdemes BI-jal foglalkozni. Annak idején lassan 20 éve :-) emlékszem, hogy én is nagyon sokat tipródtam rajta. Összehasonlító táblázatot készítettem, családtagokat, barátokat kérdeztem, hogy ők mit gondolnak a témáról. Próbáltam minél több infót gyűjteni a döntéshez, de igazából nem lettem okosabb. Sőt, csak a frusztrációmat növelték.

Aztán végül úgy döntöttem, hogy a kis céges tanácsadói világ után kipróbálom a multis világot is és beálltam egy bankba üzleti intelligenciával foglalkozni. Látni akartam, hogy hogy működik egy nagy bank. Tudni, ismerni akartam azokat a belső motivációkat, amelyek egy BI bevezetés felé terelik őket.

Fiatal voltam, tele energiával, alkotni akartam. Újat létrehozni, építeni valamit, forradalmat csinálni. A bank konzervatív környezete azonban ezt nem tette lehetővé, úgyhogy újra váltottam és elmentem egy alakuló céghez BI üzletágat építeni...

De ez már történelem. A lényeg, és amit ebből a cikkből ki szerettem volna hozni, az az, hogy ha van lehetősége megismerni a szállítói, multis, és közszolgálati világot akkor tegye. Az élet rövid de nem annyira, hogy ne lenne lehetőség néhány irány kipróbálására. Olyan tapasztalatokat szerezhet így, ami nem tanulható könyvből. És higgye el, akármelyik iparágban is állapodik meg, a másik iparágban szerzett tapasztalatainak óriási hasznát fogja venni.

Az inspirációt a cikk megírásához pedig a holnapi Data Job Fair nevű állásbörze adta. Anno nem voltak olyan lehetőségek, mint a holnapi állásbörze, ahol csak az adatokkal kapcsolatos állásokat keresnek/kínálnak, és ahol fel tudtuk volna térképezni, hogy az egyes ágazatokban milyen tudásra van igény. Nem feltétlenül azért mert váltani szeretnénk, hanem azért mert tudni szeretnénk hogy milyen tudásra van ma VALÓDI kereslet. Nem olyan, amilyeneket az újságírók írnak, vagy a piackutatók jövendölnek, hanem olyan amiből már most hiány van és amivel valószínűleg jól lehet majd keresni.

Az informatika egy nagyon gyorsan avuló szakma. Érdemes nyitott szemmel járni és állandóan tanulni. Lehetőleg olyat, amire van valós piaci igény... És ennek mérésére a holnapi állásbörze egy remek lehetőség lesz.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Tisztelt Kővári Attila, üdvözlöm a megszívlelendő tanácsait a tudástőke megszerzéséhez, és a bennünk élő mindig sikeres informatikus megépítéséhez. Kiegészíteném két fontos árnyalattal a nézőpontját. A forradalmár informatikus: Ma már nem bélyegzik meg a munkahelyét cserélgető, vagy a babérjaitól megválni tudó informatikust, mint 15-20 évvel korábban. Ma már ismert dolog, hogy egyik informatikus épít, a másik fenntart, stb. Az irányok felméréséhez jó helyek az állásbörzék, megfelelő differenciálással, hogy ne az elvérző forradalmár szerepre hívjon senkit el a hiánytünet, vagy kicsábítás egy sikeres állásból. Tudásavulás elleni rezsiköltségek: Belső hajlékonyság és lelkesedés. Törekedni mindig a modellezésre, mintaképzésre, szabványok követésére. Üdvözlettel: Medve Anna programtervező matematikus http://virt.uni-pannon.hu/index.php/tanszek/oktatoi-oldalak/21-medve-anna

Új hozzászólás