Miért gondolkodnak az IT vezetők Microsoft BI-ban?

Ha Önt, engem megkérdezne valaki, hogy miért jó a Microsoft BI, akkor hosszasan tudnánk érvelni mellette. Nem egyszer kiértékeltük már a terméket vagy annak egyes komponenseit, tudjuk, hogy hol kéne továbbfejleszteni, megtapasztaltuk már a technológia buktatóit és ismerjük azokat a szempontokat is, ami miatt jó Microsoft üzleti intelligencia eszközökkel BI megoldásokat építeni.

Sőt, nem csak műszaki oldalról vagyunk tisztában a termék erősségeivel, hanem a kiterjedt informáltság miatt a marketing oldalról is vissza tudjuk mondani a kulcs üzeneteket: Önkiszolgáló BI, kollaboráció, produktivitás, alacsony TCO, gyors ROI, stb.

De vajon mit mond egy a szakmában kevésbé jártas IT vezető? Aki még nincs megfertőzve az üzleti intelligenciával, akibe még nem ívódott bele a marketing anyag, aki még nem szenvedett betöltők hegesztésével, vagy egy működő adattárház módosításával?

Nézzük miért választanak az IT vezetők Microsoft BI-t:

  • A jelenlegi ad-hoc igények kielégítését is SQL szerverrel oldjuk meg
  • Jelenlegi szakembergárdánk az SQL szerverhez ért
  • Olyan licencszerződésünk van a Microsofttal, amelynek keretében az SQL servert kvázi ingyen kapjuk
  • A jelenlegi Microsoftos architektúrába ez az eszköz illik a legjobban
  • Natív Excel kapcsolat, ami az üzleti felhasználóknak fontos

Először ezekhez hasonló érveket hallhatunk. Később aztán, amikor már komolyra fordul a kiválasztás és külső tanácsadói segítségét is igénybe vesznek, akkor ennek eredményeképpen átalakul a fenti lista: Áthelyeződnek a hangsúlyok, megjelennek a sziklaszilárd érvek, TCO-t számolunk, megpróbáljuk számszerűsíteni az előnyöket, stb. De a kezdet kezdetén még nem ezek hangzanak el. A kezdet kezdetén még nem a rugalmasság, az integráltság, a support, stb. jut eszükbe, hanem a rendelkezésre álló kompetencia, az Excel és az ár...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás