Kis cég kis pénz nagy cég nagy pénz?

Egy BI vagy adattárház feladat megvalósítása többe kerül egy nagyvállalatnak, mint egy közepesnek. De a közhiedelemmel ellentétben nem azért, mert a nagyvállalatoknak több pénzük van, hanem azért mert a nagyvállalatokkal sokkal nehezebb hatékonyan dolgozni. A nagy cégeknek ugyanis lassabbak a döntési folyamatai, sokkal több embert és megbeszélést követel egy probléma megoldása, sokkal nehezebb a szükséges információt beszerezni, mint a kicsiknél.

Míg a kis cégeknél a jogosultságok megadása, plusz tárhelyek kérése, a felmerülő probléma áthidalása percek alatt megtörténik, addig a nagy cégeknél mindezekre napokat, heteket kell várni. Formokat kell kitölteni, döntésképes vezetőt kell találni, írásban jóvá kell hagyni/hagyatni, 15 emberrel kell egyeztetni meetingeken, stb. És ez idő, idő, idő. Sok idő.

Sok közepes céggel remekül együtt dolgozó szállító pont itt vérzik el: Nem számol ezekkel az időkkel és ugyanazt az árazást alkalmazza, mint a közepes cégek esetében. Csakhogy a nagy cégeknél sokkal több idő megy el a kommunikációra, a kapacitás parkoltatására és ezt egy amúgy is kicsontozott projekt nehezen viseli el, a projekt veszteségbe fordul, mindenki türelmetlen lesz és kezdődik a kapkodás, tűzoltás, és a további veszteségképzés csökkentése. És ez nem jó. Senkinek. Se a szállítónak, se a megrendelőnek, se a projektnek.

Nem lehetne ezen változtatni? Nem lehetne hogy a közepes cégeknél megismert hatékonyság megvalósulhasson a nagyoknál is?

Hááát, nem egyszerű. Ahhoz ugyanis hogy hatékonyan működjenek a dolgok egy nagyon erős és magas szinten támogatott projektvezetőre van szükség. Ő az aki a hatékonyságot javíthatja. Ő sem mindenható, egy nagyon leterhelt szervezetnél ő sem fog tudni csodát tenni, a hatékonyságot csak ott tudja növelni, ahol vannak még tartalékok.

Összefoglalva: Minél nagyobb egy szervezet, annál lassabb ugyanannak a BI vagy adattárház feladatnak a megvalósítása. Érdemes ezt szem előtt tartania mind két félnek már akkor, amikor az ajánlatot készíti vagy bírálja...

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás