Metaadatok és az önkiszolgáló BI

Az Önkiszolgáló BI hatékony működésének alapja, hogy a forrásrendszerek metaadatai legyenek

  • jól karbantartartottak és
  • könnyen elérhetőek

az üzleti felhasználók számára.

Jól karbantartott metaadatok

Az Önkiszolgáló BI hatékony működésének egyik alapfeltétele tehát a jól karbantartott metaadaok. Nevezetesen az, hogy tudjuk minden egyes oszlopról, hogy annak mi az üzleti jelentése, milyen példaelemek találhatóak bennük, stb. Ha ez nem teljesül akkor az önkiszolgáló üzleti intelligencia is csak azoknak fog tudni hatékonyan segíteni, akik ismerik a vállalat belső és külső adatforrásainak szerkezetét, az egyes oszlopok jelentését, adattartalmát, stb. A legjobb az lenne, ha ezeket a metaadatokat az adatforrás előállítója hozná létre és tartaná karban.

Adattárház építés során mi is eltároljuk a fontosabb metaadatokat az oszlopok tulajdonságaiban. Mutatok egy példát:

Üzleti metaadatok az adattárház oszlopainak tulajdonságaiban

A CustomerName oszlop metaadatai az adattárházban (Az oszlop tulajdonságaiban tárolva)

Könnyen elérhető metaadatok

Az Önkiszolgáló BI hatékony működésének másik alapfeltétele az, hogy ezek a metaadatok könnyen elérhetőek legyenek. A metaadatok akkor válnak könnyen elérhetővé, ha azok vagy közvetlenül az önkiszolgáló BI eszközökből elérhetőek, vagy valamilyen más egységes webes platformon válnak elérhetővé. Ha az előbbit és a Microsoft termékeit nézzük, akkor arra még várnunk kell, hogy ezeket a metadatokat az önkiszolgáló BI eszközökből meg tudjuk nézni. A Power Pivot ugyanis nem tudja megjeleníteni az MSSQL-es források extended property-it

Ha másodikat nézzük, nevezetesen egy olyan eszközt, amely képes összegyűjteni és megjeleníteni a vállalati adatbázisok metaadatait, akkor arra is várnunk kell egy picit. Annak idején Projekt Barcelona néven elindult egy fejlesztés Microsofton belül, amely pont ezt tervezett megvalósítani: Végignyalja a vállalat összes adatforrását legyen az relációs adatbázistól kezdve Excel fájl vagy bármi más és azt beindexeli és a metaadatokat transzparensen elérhetővé teszi a felhasználók és más vállalati alkalmazások számára. Ma azonban e projekt körül teljes a csend, úgyhogy biztosra vehetjük hogy erre is várni kell még egy kicsit.

Ettől függetlenül érdemes a forrásrendszerekben tárolni és karbantartani a metaadatokat, mert egyszer el fog jönni az idő, amikor ezek könnyen hozzáférhetőek és lekérdezhetőek lesznek az önkiszolgáló BI eszközökből. Legalábbis bízom benne :-)

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás