Mekkora az MSSQL árelőnye?

Jelenleg úgy fest, hogy SQL 2005-tel indulunk egy üzleti intelligencia (BI) tenderen. Ismert a feladat, tudjuk, hogy a feladatkiírásban megfogalmazott igényeknek az SQL Server 2005 Enterprise változata megfelel. A kérdés csak az: Mekkora árelőnnyel indulunk más gyártók hasonló termékeivel szemben?

A licenc árak és árazási modellek összehasonlítása nehéz feladat. Példának okáért az MSSQL Server alapáráért - ha akarjuk, ha nem - megkapjuk az OLAP és adatbányász (Data Mining) motort is, az ORACLE-nél ezt külön opcióként tudjuk megvásárolni. Többet kell fizetnünk az ORACLE és az IBM adatbázisok licenceiért, ha többmagos processzorokat használunk, .

De beruházási döntéseinknél a beszerzési ár csak az érem egyik oldala. A másik oldalon ott áll a fenntartási költség: a vásárlás után mekkora összeget kell rendszeresen fizetnem azért, hogy megkapjam a termékek újabb verzióit, a javító csomagokat, és a biztonsági rések betömését szolgáló security patch-eket. Míg a Microsoft ingyen kínálja javító csomagjait (Service Pack), addig az ORACLE és az IBM ezért külön karbantartási díjat kér.

Találtam a microsoft.com-on egy dokumentumot, amely segít eligazodni az egyes gyártók licencelési, és árazási modelljei között. A dokumentum összehasonlítja az ORACLE 10g, az IBM DB2 8.2 és a Microsoft SQL Server 2005 Enterprise Edition termékek beszerzési, üzemeltetési, fenntartási, ... költségeit.

A következő grafikon megmutatja, hogy mennyibe kerülne a három szoftver beszerzési költsége, ha velük mindazt meg akarnánk valósítani, amit az SQL 2005 alapára tartalmaz

Adatbáziskezelők Ára (MSSQL, ORACLE, IBM DB2)

2005 novemberi adatok.
Forrás: microsoft.com

SQL Server, Oracle, IBM árak

2005 novemberi adatok.
Forrás: microsoft.com

Visszakanyarodva a kiinduló problémához: Mekkora árelőnnyel indulunk egy adattárház tendern az SQL Server 2005-tel? Tegyük fel, hogy csak relációs és OLAP adatbázis motorra van szükségünk (Se adatbányász (Data Mining) se menedzsment eszközökre nincs). Ebben az esetben az árak a következő képen alakulnak:

  • SQL Server: 25 e USD
  • ORACLE: 60 e USD
  • IBM: 53 e USD

Tehát legkevesebb 28 e USD-vel (5,8 millió Ft-tal) alacsonyabb árat tudunk mondani, mint az ORACLE-lel, vagy IBM-mel indulók. Persze az összehasonlítás egymagos, egyprocesszoros licenc konstrukció esetén, és USA-beli vásárlásra igaz. (Magyarországon az SQL Server listaára jó 25%-kal magasabb, mint Amerikában)

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás