Mekkora cégek igénylik az üzleti intelligenciát?

Számoljunk: Egy 2009-ben publikált felmérés szerint a hazai vállalatok átlagosan árbevételük 4 %-át költik informatikára. Ezen belül az információintenzív iparágak (Pénzügy, telekom) árbevételük 7, míg a kevésbe információ intenzív iparágak (pl. termelő cégek) árbevételük mindössze 2%-át fordítják informatikára.

4%. Az árbevétel ekkora százaléka áll rendelkezésre az informatikának. Nyomtató vásárlásra, szerverfrissítésre, adattárház bevezetésre.

Ha azt nézzük, hogy 2007-ben a hazai vállalatok IT költségvetésük 43%-át a hardverek, 23%-át a szoftverek adták akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a teljes éves IT büdzsé max 34%-át tudják BI vagy adattárház bevezetésre fordítani (Hardvert, szoftvert nem számítva). Ez azt jelenti, hogy átlagosan árbevételük mindössze 1,36 %-át tudják BI implementációra fordítani.

Most nézzük meg mindezt megint egy másik aspektusból. Ha azt nézzük, hogy egy 2010 novemberben publikált felmérés szerint a hazai vállalatok IT költségvetésük 55%-át költik üzemeltetésre, akkor ebből az látszik, hogy az árbevétel max 1,8 % -át tudják a hazai cégek üzleti intelligenciára költeni tokkal vonóval (Szerver, szoftver és implementációs díj mindösszesen)

Most vegyünk egy BI projektet. A legkisebb BI projekt implementációs díja (hardver- és szoftverköltség nélkül) kb. 5-6 millió forint. Ebből az derül ki, hogy a legkisebb cég, amelyik már ki tudna fizetni egy egyszerű, egy szakterületet lefedő BI rendszert, kb. 0,5-1 milliárd forint árbevétellel rendelkezik...

Csakhogy a tapasztalatok nem ezt igazolják. Tapasztalataim szerint ugyanis a néhány milliárdos árbevételű cégek nem igénylik a BI rendszereket. Mi lehet ennek a hátterében? Nemsokára ennek is utánajárunk. De a lényeg, hogy nem az ár az oka annak, hogy a hazai kisvállalatok nem használnak BI rendszereket. A statisztikák szerint ugyanis büdzsé lenne rá... Folyt. köv.

Frissítés! A folytatás itt olvasható: Miért nem igénylik a kisvállalatok a BI-t?

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

A téma érdekes és naprakész. Véleményem szerint jelenleg hazánkban is a KKV szektor lehet az a piaci szegmens ami a BI piac hosszabb távú növekedését biztosítani tudja, mivel a nagyvállalati szegmens napjainkra már itthon is telítetté vált. Viszont ennek felfutásához szerintem jelenleg a hazai piac nem eléggé érett, sem szállító sem vevői oldalról. A forráshiány mellett egyébként vevői oldalon a KKV-k esetén sokkal nagyobb probléma szerintem a kompetencia hiány és a menedzsment szemléletmód. Az általad kiszámított 0,5-1 Mrd Ft árbevételű cégek pontosan azok a hazai vállalkozások, akiknél egyáltalán megfogalmazódik az igény egy kontrolling rendszer kialakítására. Azonban ezek a kontrolling rendszerek általában csak operatív feladatokat látnak el, és sok esetben egyedüli elért eredményük az adatbiztosítás. Általában egy komolyabb kontrolling funkció igénye az általa biztosított információszolgáltatással és támogatással csak ennél nagyobb cégek esetén jön elő. Általában azoknál, akiknek egyébként már sikerült túljutniuk a vállalkozás-vállalat átalakuláson. Véleményem szerint egyébként az ennél kisebb cégek esetén a szervezet, a folyamatok és a vállalati kultúra hiányosságai és problémái miatt egyébként sem nagyon tudnának hatékonyan használni egy BI rendszert. Mivel abban az esetben, ha az általa biztosított adatokat nem tudják információként használni, akkor az adatszolgáltatás maga nem jár nagyobb üzleti előnyökkel. Várom a folytatást...

Új hozzászólás