Megsúgjuk a BI büdzsé nagyságát a szállítónak?

Tegyük fel, hogy BI vagy adattárház bevezetés előtt állunk. Mi vagyunk a megrendelő oldal, nekünk fogja a kiválasztott szállító elkészíteni a BI vagy adattárház rendszert. Tudjuk, hogy mennyi pénzünk van rá, tavaly már beterveztük. A kérdés: Megsúgjuk ezt az összeget a szállítónak?

Ahhoz, hogy e kérdést megválaszolhassuk, először tisztázzuk, hogy mitől félünk. Attól, ha az összeget megmondjuk a szállítónak, akkor az majd visszaél vele és jobban fog fogni a ceruzája? Egyáltalán jogos ez a félelem?

Talán. De ha jól megterveztük a büdzsé nagyságát, akkor már nem igazán. (Megj.: A büdzsé nagyságának meghatározásával nem akarom elvinni a cikket más irányba, de ha érdekli a téma, akkor jöjjön el a BI és adattárház projektvezetők képzésre, ahol kivesézzük ezt a témát is. Megj. vége)

Tehát. Ha jól megterveztük a büdzsé nagyságát, akkor azt nyugodtan súgjuk meg a szállítónak. Tudassuk vele, hogy meddig nyújtózkodhat. Mondjunk a büdzsé nagyságánál egy 10-20%-kal kisebb összeget, hogy legyen tartalékunk az esetleges scope változásra, külső szakértők bevonására, saját folyamaink átszervezésére, stb. De mondjuk el. Mondom ezt annak fényében, hogy láttam ennek működését mind szállítói, mind megrendelői oldalról.

Milyen előnnyel jár a szállítónak, ha tudja mennyi pénzből gazdálkodhat?

Pontosabb, az igényeinknek és lehetőségeinknek jobban megfelelő megoldást fog javasolni. Mindenki csili-vili többrétegű adattárház architektúrát szeretne, de ha erre nincs pénze attól még nem áll meg az élet. Vannak alternatívák az önkiszolgáló BI-tól kezdve, a szakterületi BI-on át egészen az adattárházakig. Ha a szállító tudja, hogy meddig nyújtózkodhat, akkor eleve olyan rendszert fog ajánlani amely a lehetőségeinkhez legjobban passzol. Saját magamon látom ajánlatírás közben, hogy ha tudom hol a határ, akkor addig sakkozok a feladatokkal, amíg a cél veszélyeztetése nélkül meg tudom oldani a feladatot. Nem fogok Ferrarit ajánlani annak a vevőnek, aki igazából csak egy takarékos Smart-ot szeretne. De ehhez ismernem kell a lehetőségeit is.

Milyen előnnyel jár a megrendelőnek, ha megsúgja a büdzsé nagyságát?

Árban hasonló ajánlatokat fog kapni. Márpedig ha árban hasonló ajánlatokat kap, akkor nagyon sokat egyszerűsödik a kiválasztási eljárás. Azt ugyanis a megrendelő nem tudja a kiértékelés során megmondani, hogy mennyit ér neki egy ilyen vagy olyan BI funkció. Ha viszont az árak közel azonosak, akkor már csak szakmai szempontból kell kiértékelni az ajánlatokat, ami egy sokkal egyszerűbb feladat. Sőt. Nekem az a tapasztalatom, hogy a megrendelők jól ki tudják választani a szakmai szempontból jó ajánlatokat. Nehézséget az okoz nekik, ha a szakmailag jó ajánlat mellé kapnak egy szakmailag sokkal rosszabb, ám árban sokkal jobb ajánlatot. Ekkor ugyanis elbizonytalanodnak

Szumma szummárum határozza meg jól a büdzsé nagyságát. Ez a kulcsa mindennek. (Ha kell, ebben akár én is tudok segíteni) Ha pedig jól meghatározta a büdzsé nagyságát, akkor súgja meg annak 10-20%-kal csökkentett értékét a szállítónak. Mindenki jobban fog járni. Ön nem fog az autó igényére Ferrari és Trabant ajánlatot kapni, a szállító pedig az igényeinek és lehetőségeink jobban megfelelő ajánlatot fog összeállítani.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás