Kinek érdemes szakterületi BI rendszerben gondolkodnia?

Az előző cikkben láthattuk, hogy a függetlenség, a jellemzően 1 forrásrendszer, az egyszerű BI architektúra miatt rendkívül olcsón és gyorsan tudunk szakterületi üzleti intelligencia rendszereket építeni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy „nagy" üzleti intelligencia rendszerekre, adattárházak nincs szükség. Dehogy nincs. Csakhogy vannak olyan esetek, amikor nincs idő adattárház építésre, amikor nincs idő a meglévő adattárházat kiegészíteni minden szükséges információval, amikor csak egy használható riportkészítő rendszer kell egy alaprendszer fölé. Az élet számos olyan helyzetet produkál, hogy bár tudjuk melyik lenne a legjobb út, mégsem azt választjuk, mert egy kényszer, egy korlát nem teszi lehetővé.

Én leginkább a fenti okokkal találkoztam, ez azonban nem azt jeleni, hogy csak az ilyen korlátok miatt vezetnek be szakterületi üzleti intelligencia rendszereket. A Gartner szerint szakterületi üzleti intelligencia rendszerekkel lefedni egy vállalat riport és elemzésigényeit sokszor gazdaságosabb, mint egy nagy adattárházat építeni. Nézzük a következő diagramot:

Adattárház vs adatpiac

A grafikon szerint négy-nyolc adatpiac kialakítása olcsóbb, mint egy nagy adattárház építése. Ha ezt elfogadjuk, akkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy vajon egy hazai 10-20 milliárdos termelő vállalatnak szüksége van-e adattárházra? Egy ekkora cégnek van értékesítés, termelés, HR, számvitel, készletgazdálkodás, beszerzés osztálya és itt nagyjából vége is. Érdemes nekik adattárház bevezetésbe kezdeni? Nem biztos. Lehet, hogy jobban járnának néhány független adatpiaccal.

Egy dologra azonban érdemes odafigyelni. Beszéltem olyan céggel, aki azért akart adattárházat bevezetni, mert úgy érezte, hogy „belefullad a sok BI rendszerbe". (A cégnél volt Cognos, Business Objects, Microsoft alapú szakterületi üzleti intelligencia rendszer is) Külön-külön mindegyik BI rendszer egy sikertörténet volt, addig amíg azt csak az adott szervezeti egység használta. Amikor azonban más szervezeti egységekkel is meg kellett osztani az információt, a sikertörténet rémálommá vált: rendszerből rendszerbe kellett lépdelni, hogy készítsenek egy „vállalat összesen" riportot.

Más. Pénteken elfogyott az összes hely a BI és adattárház projektvezető képzésre, úgyhogy a regisztrációt sajnos le kellett zárnunk. Akik viszont jönnek, azok számítsanak a témára, mert az architektúra résznél fogunk erről is beszélni.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás