IT vezetők az üzleti intelligenciáról

Mennyit költünk informatikára címmel jelent meg egy cikk az IT Business magazinban, amely jó néhány érdekes témát is tartalmaz. Ez egyik az, hogy a cégek árbevételük átlagosan hány százalékát költik informatikára, a másik pedig az, hogy a fejlesztési fókuszterületek között milyen pozíciót foglal el az üzleti intelligencia.

Az informatikai fejlesztés fókuszterületei

A Corvinus egyetem és az IFUA IT Benchmarking 2007-2008 kutatása szerint a legtöbbször megnevezett fejlesztési területek között az üzleti intelligencia hazánkban a 7. helyet foglalja el:

Forrás: BCE-IFUA IT Benchmarking 2007-2008 kutatás

Forrás: BCE-IFUA IT Benchmarking 2007-2008 kutatás

Miért érdekes ez? Azért mert a Gartner felmérése szerint az IT vezetők beruházási toplistájának 1. helyén az üzleti intelligencia áll. A vizsgált időszak előtt, alatt és az alábbi ábrából nem látszik, de 2009-ben is:

Forrás: Gartner Executive Programs CIO Survey, January 10, 2008

Forrás: Gartner Executive Programs CIO Survey, January 10, 2008

Elgondolkodtató nem? Biztos vannak módszertani különbségek és a Gartner felmérése nemzetközi, a Corvinus egyetemé pedig hazai, de amikor Dan Sommer, a Gartner kiemelt üzleti intelligencia elemzője az IQSYS meghívására hazánkba látogatott, akkor azt mondta, hogy a megkérdezett kelet-európai IT vezetők beruházási prioritásai között is az élen szerepel az üzleti intelligencia.

Szeretném hinni, hogy a hazai IT vezetők beruházási prioritása között az első helyen az üzleti intelligencia szerepel. De belülről úgy érzem, hogy a hazai valósághoz bizony közelebb áll a Corvinus-IFUA felmérések eredménye. Még ha ez nem is olyan jó hír.

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás