Húsztíz

Háát vége. Megint lezárul egy év. Ezúttal egy nehéz. Nézem a körülöttem ülőket, beszélgetek velük a 2009-es évről. Nem volt könnyű. A legtöbben arról panaszkodnak, hogy semmi sem ment úgy, mint tavaly, vagy tavalyelőtt. „Nincs tiszta projekt" - mondják. Ha el is kezdődik valami, tuti hogy kiugrik egy csontváz a szekrényből. De nem egy olyan ijesztős/félelmetes, hanem egy olyan,amelyik rád ugrik és nem ereszti a nyakad" - mesélik.

A kereskedők arról panaszkodnak, hogy bár ment a szekér de új ügyfeleket nem nagyon tudtak szerezni „Ha akar valaki valamit is, akkor azt tuti ingyen akarja" panaszolják. „Válság van. Ezt hajtogatják nekünk, mintha mi nem tudnánk"

Nem volt könnyű év na. Nekünk is fújták vissza projektünket a startvonalról. Ez egy ilyen év volt. Sokat tanultunk belőle, sok mindent újra kellett gondolni. De „nyitás van" ahogy Sanyi bácsi mondja az Eldorádó című filmben miután kirabolták a boltját. Nyitni kell. Új év jön, új dolgokat kell kitalálni. Így csináltuk eddig is, és így fogjuk csinálni ezután is.

Ha visszatekintek az elmúlt pár évre, akkor minden évben belekezdtünk valami új dologba. 2005-ben indult a BI blog, 2006-ban az üzleti intelligencia mentoring/coaching, 2007-ben pedig a projektvezetés/minőségbiztosítás. 2008-ban kísérleteztünk egy új bevezetési módszertannal, 2009-ben pedig lement az első BI és adattárház projektvezető képzés. Nem minden kezdeményezésünk volt sikeres, de ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

És mi várható 2010-re?

Januárban kezdünk a BI és adattárház projektvezető képzéssel. (Ne felejtse, hogy szilveszterkor lejár a kedvezményes határidő!) Azt hittem a második képzésnél már nem fogok izgulni, de tévedtem. Valójában ugyanúgy izgulok mint az elsőn. Nézem a jelentkezők listáját, és rájövök, hogy bizony fel kell kötni a gatyát idén is. Rá kell gyúrni a meglévő anyagra, aktualizálni kell a féléves diákat hiszen a válság rávilágított egy csomó dologra, a tapasztalatok fél év alatt is sokat gyarapodtak.

Jön egy új blog is. (Legalábbis remélem.) Van egy új ötletem és jelenleg a webfejlesztőmmel törjük rajta a fejünk, hogy hogyan tolhatjuk be a biprojekt.hu alá. Kísérletezünk a social médiával is. Ezek még csak próbálkozások, de ha beváltják a hozzá fűzött reményeket, akkor másmilyen arca (is) lesz a biprojekt.hu-nak. Az ötlet, a koncepció már kész, a megvalósítás módja még képlékeny. Egy biztos: Ez az öreges BI blog (jövőre lesz 5 éves!) 2010-ben is itt lesz.

Aztán. Új szolgáltatás indítunk (indítottunk) szakterületi üzleti intelligencia bevezetés néven. A szakterületi üzleti intelligenciáról lesz szó bőven itt a BI blogban, hiszen 2010 első negyedévének ez lesz a fókusztémája.

A BI blog sem marad téma nélkül. Az SQL 2008 R2 megjelenéséhez közeledve elkezdjük tesztelni az új SQL Servert. A PowerPivot, vagyis a Microsoft új, Excelbe integrált oszlopalapú adatbáziskezelőjének szisztematikus tesztelése már folyik, de ha időnk engedi, akkor hozzáfogunk a Master Data Services névre keresztelt, az SQL 2008 R2-ben debütáló központi törzsadatkezelő (Master Data Management, MDM) rendszer teszteléséhez is, és elmorfondírozunk azon is, hogy érdemes-e üzleti intelligenciát telepíteni okostelefonra. Egyszóval téma lesz bőven, remélem idő is jut a kidolgozásukra.

Köszönöm, hogy velünk tartott 2009-ben. Akinek dolgoznia kell még annak kitartást az év végéig. Remélem találkozunk jövőre is. Akár itt, akár egy konferencián akár egy közös projekten vagy csak virtuálisan.

Nem maradt más hátra, minthogy BI és adattárház sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánjak és behűtsem azt a pezsgőt, amivel ettől az évtől szépen búcsút fogunk venni.

Pezsgő

Az évbúcsúztató pezsgő

BI és adattárház sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!

hozzászólás

Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok! Kíváncsian várom az újdonságokat! (Az első bekezdés nagyon tetszett! :))

Új hozzászólás