Hogyan szinkronizálható a projekt az élő adatbázisból?

A probléma akkor kezdődik, ha managemement studio-ból módosítunk valamit, és szinkronizálatlanná válik az élő adatbázis és a projekt fájl...

Én például akkor kerültem bajba, amikor management studio-ból adtam jogosultságot egy felhasználónak egy kockához. És mivel a management studio-ból eszközölt változtatások azonnal érvényesülnek a szerveren, a nyitott projektem hirtelen szinkronizálatlanná vált. (Eltért egymástól az élő adatbázis és a projekt fájl) Ha fellövöm (deploy) a projektet a szerverre, akkor a management studio-ban létrehozott módosítások elvesznek.

Mielőtt rátérnék a megoldásra, nézzük meg, hogy hogyan, milyen eszközökön keresztül menedzselhetjük az SQL és az OLAP szervert:

  1. Management Studio: Az SQL Server Management Studio-val eszközölt változások azonnal és feltétel nélkül végrehajtódnak az Analyis szerveren (így működött régen az Enterpise Manager is).
  2. BI Development Studio projekt módban (alapértelmezett mód). A BI Development studio az Analysis Servertől elkülönített fájlokon dolgozik, így az eszközölt változások a sajátgépre mentett fájlokon hajtódnak végre, nem az Analysis Server-en. Mikor minden változtatással elkészültünk, dönthetünk, hogy a változásokat mely környezetre érvényesítsük: Teszt vagy éles környezet. Az érvényesítés hatására (deploy) a fejlesztő környezet szinkronba kerül a választott OLAP szerverrel (Teszt, éles)
  3. BI Development Studio közvetlen módban. Elérhetjük az élő adatbázist a BI development studio-ból közvetlenül is, ha megnyitjuk az adatbázist a File menü, open, Analysis Services database menüponton keresztül. Így közvetlenül az élő adatbázison dolgozhatunk.

De kanyarodjunk vissza a kiinduló problémához: Hogyan hozhatjuk szinkronba projekt fájljainkat az éles adatbázissal?

Megoldás:

  1. A régi könyvtárat, amely tartalmazza a solution-t és a projekt fájlokat át kell nevezni például OLAP_Archív-ra.
  2. Létre kell hoznunk egy új projektet a szerveren lévő adatbázis alapján. Ezt a következőképpen tehetjük meg:
    1. Create project… a Visual Studio felületén
    2. Import Analysis Services 9.0 Database

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás