Gyorsan változó szervezeti egységek BI stratégiája

A gyorsan növő/változó szervezeti egységek jellemzője, hogy mindent kinőnek, mindent folyamatosan változtatnak. Változnak a célok, napról napra változnak a prioritások és az igazságnak nem egy verziója van. Illetve pontosítok: Az igazságnak mindig van egy verziója, de ez időről időre változik :-)

Hogyan érdemes egy ilyen gyorsan növő/változó szervezet információigényét kielégíteni?

Az első és legfontosabb lépés, hogy az adatokat elkezdjük gyűjteni és kialakítani egy olyan adat adatarchitektúrát, amely

  • A forrásrendszerektől szeparáltan, historizáltan, IT által auditált, ellenőrzött formában tárolja az adatokat
  • és jogosultságok mentén a felhasználók számára lekérdezhetővé teszi azt

Ez az adatarchitektúra lehet egy raw Data Vault adattárház architektúra, egy Data Lake, sok-sok historizált stage adatbázis vagy valamilyen más, e célnak megfelelő architektúra. A lényeg, hogy legyen alkalmas arra, hogy

  • az önkiszolgáló felhasználók vagy a szép lassan megjelenő adattudósok adatigényeit gyorsan ki tudja elégíteni,
  • a szakterületek belőle szakterületi BI rendszereket építhessenek,
  • az adattárház fejlesztők ebből az architektúrából könnyen le tudják válogatni a napi deltákat.

A Data Lake filozófia: Az elemzők/adattudósok számára minden forrásrendszeri adat egy helyen, egy interfészen keresztül hozzáférhető.

Az első és legfontosabb lépés tehát hogy kezdjük el gyűjteni az adatokat: Alakítsunk ki egy olyan adatarchitektúrát és hozzá egy keretrendszert, amelybe nagyon gyorsan átemelhetők az adatok a forrásból és biztosítsunk egy olyan felületet, amelyen keresztül a felhasználók jogosultságkezelten hozzáférhetnek a historikus adatokhoz.

Aztán később, amikor már érettebb fázisába ér a szervezeti egység, megszilárdulknak a mutatószámok, ritkábban változnak a prioritások, akkor jöhet a becsatornázás a vállalati adattárházba vagy kerülhetnek IT fennhatóság alá az üzleti fejlesztők által készített elemzői adatbázisok, szakterületi adatpiacok.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás