Fókuszban a szakterületi üzleti intelligencia

Def.: A szakterületi üzleti intelligencia egy olyan riportkészítést támogató (üzleti intelligencia) megoldás, amely egy üzleti terület vagy szervezeti egység igényeit elégíti ki, amelyet jellemzően egy szűk elemző közösség, egy szakterület használ.

Magyarán: a szakterületi üzleti intelligencia rendszer olyan üzleti intelligencia rendszer, amelyet kifejezetten csak egy osztály/szakterület/szervezeti egység igényinek kielégítésére terveztek.

A most következő időszakban ezekkel a szakterületi üzleti intelligencia rendszerekkel fogunk foglalkozni. Ennek több oka is van. Az első a válság. (már leírni is utálom ezt a szót). Jelenleg nem olyan időszakokat élünk, mint akárcsak pár éve a konjunkturális periódusban. Aminek nincs erős, jól látható megtérülése, ami nem a túlélést, vagy a válság utáni gyors növekedést segíti elő, arra nincs szükség. Most nincs.

Az elmúlt évben sokat gondolkodtunk ezen. Újra és újra feltettük azt a kérdést, hogy a megváltozott környezetben mire van szüksége az üzleti területnek, és arra jutottunk, hogy

„Az üzleti terület, egy könnyen használható, olcsó, gyorsan bevezethető riportkészítő megoldást akar!"

Úgy tapasztaljuk, hogy most nem egy, a vállalat összes historikus adatát tartalmazó adattárházra, hanem egy egyszerű, az adott üzleti terület speciális igényeit kielégítő riportkészítő alkalmazásra van szükség. (Megj.: Ennek szellemében gondoltuk át a stratégiánkat és alakítottuk ki azt a bevezetési módszertant, amely lehetővé teszi az ilyen, relatíve kis elemző közösségek információ igényének gyors és olcsó kielégítését.)

A másik ok, ami miatt az elkövetkező időszak fókusztémája itt a BI blogban a szakterületi üzleti intelligencia rendszerek lesznek, a Microsoft új, memórialapú adatbáziskezelőjének közelgő megjelenése. A korábban Gemini névre hallgató, ma PowerPivot néven futó, Excel 2010-be integrált memórialapú adatbáziskezelő még béta fázisban van és megjelenése csak 2010 első felében várható, mi mégis elkezdjük (elkezdtük) tesztelni.

A tesztelés során elsősorban arra keressük a választ, hogy vajon alkalmas-e a PowerPivot arra, hogy segítségével ilyen „olcsó" szakterületi üzleti intelligencia rendszereket építsünk.

Elő fogunk venni olyan projekteket, amelyek korábban le lettek fújva az üzleti intelligencia bevezetés költsége miatt, és meg fogjuk vizsgálni, hogy vajon a PowerPivot segítségével megvalósíthatóak lennének-e

Korábbi projektjeink adatain építünk majd PowerPivot alapú üzleti intelligencia rendszereket, hogy lássuk hogyan birkózik meg a PowerPivot a hazai valóssággal. Valós üzleti eseteket fogunk modellezni, hogy megnézzük: a korábban költségesen megoldott BI feladatok vajon most egyszerűsíthetőek-e a PowerPivot segítségével, és ki fogjuk deríteni azt is, hogy a mire használhatjuk a PowerPivot-ot adattárházas környezetben.

Az okokat tehát látjuk: Egyfelöl az üzleti terület is egyre jobban igényli a szakterületi üzleti intelligencia rendszereket (és a Gartner szerint egyre több pénzük lesz erre) másfelöl a Microsoft is ki fog hozni fél éven belül egy olyan eszközt, amiről most úgy sejtjük, hogy segítségével olcsó és gyors szakterületi üzleti intelligencia rendszereket leszünk képesek bevezetni. Kereslet oldalról tehát megvan az igény, kinálat oldalról pedig úgy néz ki, hogy jön egy eszköz, amivel ki lehet elégíteni ezeket az igényeket.

Nem akarom túl hosszúra nyújtani ezt a bejegyzést, úgyhogy a hétvégén folytatom, azzal, hogy keresünk néhány magyarországi példát, ahol a szakterületi üzleti intelligencia rendszer bevezetése jelentette a gyógyírt a vállalat problémájára.

 

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Amikor olcsó szakterületi megoldásról beszélsz, eszedbe jutott az open soure? Az már ki van hozva, és a Gartner szerint erre is egyre több pénzük lesz :)

Olcsóság alatt elsősorban a gyors bevezetésre gondoltam. Microsoft-os eszközökkel bevezettet BI rendszerek esetén 6-8-10 szeresét is kifizeted konzultációra a termék árának. A konzultációs költségek azok, amelyek jelentősek. És ez az Open Source üzleti intelligenciánál is fennáll. Zsozsó. Amikor a több pénzről írtam, arra gondoltam, hogy egyre több zsozsó felett fognak diszponálni az üzleti területek. (De persze ezt sem fejtettem ki rendesen :-) ) Azaz nem arra arról van szó, hogy egyre több pénz jut üzleti intelligenciára, vagy Open Source eszközökre, hanem arról, hogy az IT költések egyre nagyobb szelete felett fognak rendelkezni az üzleti területek. És ez az ami erősítheti a szakterületi üzleti intelligencia rendszerek újbóli térnyerését.

Új hozzászólás