Miért kell export to Excel funkció?

Vissza a múlt századba... 1998-at írunk. Kijött a Microsoft OLAP szervere de nem volt hozzá BI kliens... A Microsoft filozófiája ebben az időszakban az volt, hogy ők adják a back-endet és a partnerek majd kifejlesztik a front-endet. A partnerek ki is fejlesztettek jó párat. Egytől-egyig használhatatlan volt mindegyik. A kedvencem egy olyan BI kliens volt, amelyben ha lefúrtunk, a PC hangszórója fúrógép hangot adott ki. Mókás volt, de összecsukni a hierarchiát már nem lehetett...

Mi ekkortájt már jó néhány BI bevezetésen túl voltunk ORACLE Expresszel. Ismertük a felhasználók igényeit és tudtuk, hogy hiába van egy jó OLAP back-end, ha nincs hozzá jó BI front-end. Nem akarom szaporítani a szót. A vége az lett, hogy belekezdtünk egy BI kliens kifejlesztésébe.

Elkezdtük összeírni, hogy milyen funkciókat kell támogatnia a BI kliensünknek: Lefúrás, rotálás, beágyazás, .... Export to Excel. Majd ez utóbbin elgondolkodtunk.

Miért kell export to Excel gomb?

Mert kell egy szoftver, ahol a felhasználók manipulálni tudják a számokat, mert nem minden felhasználónak lesz BI kliense és az Excelen keresztül meg tudják osztani az elemzéseiket, mert az Excellel össze tudják fűzni a BI rendszer adatait má rendszerek adataival, mert úgy is ki fogják követelni maguknak a felhasználók, bla-bla-bla. Aztán miután feltettük az 5 miért kérdést, megkaptuk a választ: Mert nem fogunk tudni soha olyan rugalmas BI eszközt építeni, mint az Excel.

Rájöttünk ugyanis, hogy az Export to Excel gombra akkor kattintanak a felhasználók, amikor elérték a BI szoftver lehetőségeinek határát. Drasztikusabban fogalmazva, amikor a BI szoftver mebukott...

Most 15 évvel később déjá vu érzésem van. Egy cég érdeklődött az önkiszolgáló BI iránt. Megkérdeztem, hogy használnak-e a cégnél adattárházat vagy BI rendszert és mondta, hogy igen. Kérdeztem, hogy mi a problémájuk vele, miért gondolkodnak PowerPivotban? És jött a válasz, hogy "mert a BI eszközünk csak Excel 2003-ba tud exportálni, ami még csak 65 ezer sort tud kezelni..."

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás