Excel gomb

  • Melyik a harmadik leggyakrabban használt gomb a BI elemzőszoftverekben?
  • Az export to Excel. (az OK és a Mégse után)

Ez az anekdota jutott eszembe amikor megláttam a „The Excel Button - Bringing Excel Everywhere" című cikk címét. Pedig szó sincs arról, hogy az Excel Button egy export to Excel funkciót megvalósító gomb lenne

Mi az az Excel Button?

Az Excel button (vagy más néven Excel Interactive View) egy olyan új szolgáltatása a Microsoftnak, amely segítségével a webfejlesztők elemezhetővé teszik html oldalaik táblázatait. Másképpen fogalmazva ha beágyazunk egy javascript kódot a weboldalunkba, akkor az Excel gombra kattintva elemezhetővé válik a html táblázat: Tudjuk a táblázat tartalmát szűrni, tudjuk az oszlopait rendezni, tudjuk Excelbe exportálni, stb.

Próbálja ki

Az alábbi BI gyártók szoftver bevételeit tartalmazó táblázat bal felső sarkában meg kell jelennie egy Excel Interactive View feliratú gombnak. (Ha nem jelenik meg egyből, akkor frissítgesse gyakran a böngészőt, mert idő kell neki a betöltéshez)

Ha rákattint a gombra, akkor pedig meg kell jelennie egy interaktív ablaknak, ahol szűrheti, rendezheti a html tábla adatait. Próbálja ki:

Company Revenue 2011 Market Share (%) 2011 Revenue 2011 Market Share (%) 2010 2010-2011 Growth (%)
SAP 2,883.5 23,6 2,413.1 23,0 19,5
Oracle 1,913.5 15,6 1,645.8 15,7 16,3
SAS Institute 1,542.8 12,6 1,386.5 13,2 11,3
IBM 1,477.6 12,1 1,222.0 11,6 20,9
Microsoft 1,059.9 8,7 913.7 8,7 16,0
Other Vendors 3,363.8 27,5 2,931.1 27,9 14,8

Forrás: Gartner (March 2012)

El fog terjedni?

Az innovációk kapcsán mindig felmerül az emberben, hogy vajon beérnek-e és ha igen akkor mikorra (Pont erről beszéltünk egyébként a múltkor BI és adattárház technológiák hype ciklusával kapcsolatban)

Nos. Én megmondom őszintén én az Excel gombbal kapcsolatban egy kicsit szkeptikus vagyok. Miért?

  1. Tartalom: Egy html oldalra az ember eleve elő feldolgozva tesz fel egy táblázatot hiszen egy html oldalon általában valaminek az alátámasztására használjuk a táblázatot. Ha ad-hoc elemzésre szánt adatokat kell feltölteni a webre, akkor annak vannak jobb lehetőségei is. (Egy ilyet én is hamarosan be fogok mutatni)
  2. Implementációs korlátok: Az Excel gombot könnyen integrálhatja a weboldalba egy webfejlesztő, de egy egyszerű felhasználó valószínűleg nem fogja tudni beilleszteni blogjába
  3. technikai korlátok: Lassú. Lassan és nem mindig jelenik meg
  4. Responzive dizájn: Ma már alapkövetelmény, hogy egy weboldal vagy egy webes alkalmazás működjön mindenfajta eszközön. PC-n, telefonon, táblagépen, stb és noha az Excel gomb támogatja az összes böngészőt, de telefonra, táblagépre nincs optimalizálva és emiatt ezen eszközökön gyakorlatilag használhatatlan

Összefoglalva: Az Excel button a hype ciklusa kezdeti szakaszában van még. Valószínűleg sokat fogjuk látni bemutatókon, konferenciákon, de az még kérdéses, hogy be fogja -e váltani a hozzá fűzött reményeket. Mindenesetre érdemes kipróbálni, játszadozni vele egy kicsit és elgondolkodni azon, hogy mi mindenre lehetne használni.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

A frissítgetés mellett ki kell kapcsolni az IE8-ban a kompatibilitási nézetet, mert abban nem jelenik meg. Látványos kütyü.

Próbáltam Androidos táblagépen Opera böngészőben, nem a legjobb a megjelenítés. Hiányzik egy része a táblázatnak, időnként be sem tölti azt. Biztonság kedvéért egy alkalmasabb böngészőt kínál, de nem nyílik ki a link. Olvastam az eredeti cikket, amelyre hivatkozol. Meglepett, hogy a Microsoft technológiákkal működő szolgáltatás nem fut korrekten az MS böngészőjében :-( Én egy ellenkező irányban műküdő megoldást keresek. Ad-hoc elemzés pivot-táblákban webes felületen. Kíváncsian várom a beígért cikket.

@Sanyi Kösz a segítséget @Géza Amit kérsz, működik :-) Az adatbázis már kész van hozzá, és a jövő héten a cikk is elkészül róla. (Sőt. Terveim szerint majd ki is lehet próbálni...) Üdv, Attila

@Géza, Megírtam a cikket. Íme: https://www.biprojekt.hu/blog/Ad-hoc-elemzes-pivot-tablakban-webes-feluleten.htm

Új hozzászólás