Egyéjszakás kaland vagy tartós kapcsolat?

1998 májusát írtuk, amikor felmondásom után, zsebemben egy csomó pénzzel kisétáltam a bankból ahol OFA (Oracle Financial Analyzer) tanácsadóként dolgoztam. Még tisztán emlékszem, hogy gyönyörű napsütéses délelőtt volt. Mit csináljak? Tele vagyok pénzzel és idővel! Ez olyan érzés volt, amit előtte sose éreztem. (utána is csak ritkán)

Ott álltam a Deák téren. Csak néztem az embereket a napon. Aztán besétáltam az első utazási irodába és kértem egy szuperakciós last minute utat két főnek délre. Mindegy hova, csak délre.

  • - Két nap múlva Krétára jó lesz?
  • - Tökéletes

Kifizettem az utat és a jegyekkel beállítottam a barátnőmhöz (azóta már a feleségem :-) ). Vártam, hogy Ő is úgy örüljön, ahogy én, de nem ez történt. Neki nem volt májusban olyan vonzó Kréta, mint nekem, és azt sem értette, hogy „hogy gondolom, hogy csak úgy uk-muk-fuk eljöhet a munkahelyéről egy hét szabira"?

A májusi kréta tényleg nem volt túl jó ötlet. Emlékszem, hogy dideregtünk végig. Én egyszer bementem a tengerbe, de csak azért, hogy megmutassam a barátnőmnek, hogy én jól érzem magam, akkor is, ha hideg is a víz és felhős az ég.

De tényleg jól éreztem magam. Ez volt az első (és sokáig az egyetlen) olyan nyaram, amikor nem úgy mentem el itthonról, hogy valami közepén álltam. Befejeztem egy történetet és egy teljesen új korszaka kezdődött az életemnek. Eldobtam addig nagy nehezen megszerzett Oracle OLAP tudásomat és elkezdtem az akkor még nem éppen az üzleti intelligencia és adattárház szoftvereiről híres Microsoft Béta fázisban lévő OLAP szerverével foglalkozni.

A MIcrosoft OLAP szerver (Plato) telepítő CD-je 1998-ból

Az OLAP szerver telepítő CD-je 1998-ból

Milyen volt ekkortájt a Microsoft OLAP szervere?

Nagyon tetszett benne, hogy hatékonyan tárolta az aggregált adatokat, könnyű volt vele megtervezni az aggregációkat és felösszegezni a kockákat. (Ezekkel annak idején az Oracle Expresszel nagyon sokat kellett bíbelődnöm)

A mérleg másik serpenyőjén azonban ott volt, hogy hiányoztak belőle alapvető üzleti intelligencia funkciók, nem kezelt minden hierarchia típust, és jó néhány bug-ot is tartalmazott. De a legnagyobb hibája az volt, hogy a Microsoft nem kínált hozzá kliens oldali lekérdező eszközt.

Képzeljen el egy elemzőket, statisztikusokat, üzleti felhasználókat megcélzó szerveralkalmazást front-end nélkül. Nem megy? Nem csodálom, mert mi sem tudtuk. Épp ezért sokáig nem találtunk fogást a terméken. Kinek fogjunk tudni eladni egy szervert front-end nélkül?

Ezt a piaci rést hamar észrevették a független szoftverfejlesztők és gőzerőkkel nekifogtak front-endeket fejleszteni. A probléma csak az volt, hogy ezek a szoftverfejlesztők nem az üzleti oldalról jöttek. Fogalmuk sem volt arról, hogy mire, hogyan fogják használni a statisztikusok, üzleti felhasználók a front-endet s ennek köszönhetően olyanok is lettek. (Volt olyan termék, amely légkalapácshoz hasonló hangod adott, ha egy hierarchiabeli szülőn lefúrtunk. De arra már nem gondoltak, hogy a hierarchiát össze is kell majd csukni...)

Mivel ezek a front-endek teljesen használhatatlanok voltak az üzleti felhasználóknak, elhatároztuk, hogy csinálunk egy alkalmazást kifejezetten elemzőknek. Odaültem a felhasználók mellé és néztem, hogy mit, hogyan terveznek, elemeznek. Felírtam, hogy miért zsörtölődnek, mi az amit nem úgy használnak ahogy nekem logikus lenne, stb és ebből összeállítottam egy specifikációt. Felkerestem a tulajdonost, hogy ahhoz, hogy eladjunk Microsoft OLAP-ot, kell csinálnunk egy front-endet is hozzá, ahhoz pedig pénz kell. Adott.

Felvettünk 4 embert és hajrá. Megcsináltuk. A marketingre újabb egység pénz kellett volna, de arra már nem jutott. De így marketing nélkül is jó sok helyre elkerült. (az ING Bank szerintem még most is ezzel elemez, de volt vásárlásunk az USA-ból is)

Kalandos hónapok voltak ezek. Innen 10 év távlatából persze minden megszépül, de annak idején sok-sok fejtörést okozott, hogy hogyan fogunk tudni alkalmazkodni az új feltételekhez. De alkalmazkodtunk, s ma már büszkén jelenthetem ki, hogy az első voltam azok közül, akik ma ezzel a technológiával foglalkoznak.

10 év hosszú idő. Ezt már nem lehet egyéjszakás kalandnak nevezni. Sokszor szidtam, jó néhányszor elátkoztam és még az is megfordult a fejemben, hogy otthagyom a Microsoft OLAP-ot.

De sok örömöt is szerzett és sok kalandos utat jártunk már végig együtt. Lassan kezdem kiismerni. Tudom mikor van rossz napja, tudom mint nem szeret, és tudom hol kell megsimogatni ahhoz, hogy jó kedve legyen...

Új hozzászólás