Biprojekt 2.009

Blog motort kapott a BIprojekt blogja.

Írhattam volna, hogy új blog motort kapott a biprojekt.hu blogja, de ez nem lenne igaz. A blog ugyanis eddig nem blogmotoron futott, hanem minden tartalma kézzel készült: a blogbejegyzések, a kategória oldalak, a hírlevelek, de még az rss értesítőt tartalmazó XML fájl is. Mentés másként az utolsó bejegyzést tartalmazó html oldalakra, bemásolni az új tartalmat és lehetett ftp-zni a szerverre.

Miért így működött? Mert kb. 3 éve el kellett jönnöm a freeblogról, ahol addig futott a blog. Annyira felhergeltem magam, hogy elhatároztam: soha többé nem fogok blogszolgáltatót igénybe venni. inkább megcsinálom magam. De mivel gyorsan kellett valami, amíg megtalálom a legmegfelelőbb motort és hozzá azt a fejlesztőt, aki megvalósítja az elképzeléseimet, elkezdtem kézzel írni a html fájlokat. Elővettem egyik leggyakrabban használt alkalmazásomat, a jegyzettömböt (notepad) majd elkezdtem írni: gólyacsőr nyit, html, gólyacsőr zár. Így ment mindez évekig. Egészen pontosan 3 évig és 4 hónapig.

Tavaly azonban összefutottam egy konferencián egyik volt általános iskolás ismerősömmel, aki bemutatott egy srácnak: „Hagy mutassam be neked a webfejlesztőmet". Mondta. És mivel sok jót hallottam róla máshonnan is, és tetszettek a referencia munkái, megkértem, hogy tegyen motort a biprojekt blogja alá.

Hát ez történt meg 2 hete. Persze nem ment gyorsan, mert több mint 170 cikket, tanulmányt kellett kézzel áttenni az új blogmotorral hajtott oldalra, és az elképzeléseim is változtak folyamatosan. De hála Istvánnak, - aki mindezt türelmesen tűrte - végre elkészült.

Egy-két dolog még hátra van: Szeretném, ha ránézne egy grafikus, mert ez a dizájn az én ízlésemet (vagy mit) tükrözi, át kell alakítani egy kicsit a kommentelő részt, tovább kell fejleszteni a bővebben bemutatkozó felhasználóknak küldött tanulmány elküldési folyamatát, de nagyjából ennyi.

Újdonságok:

 1. Új kategóriákat hoztam létre, hogy mindenki könnyen megtalálja a számára legfontosabb tartalmat. A felső menüsoron érdeklődési kör szerint kategorizáltam a cikkeket.
  1. a. A vezető vagyok kategóriába azokat a bejegyzéseket próbálom majd gyűjteni, amelyek az üzleti intelligencia vagy adattárház bevezetések elindításához adnak infót és elsősorban menedzsereknek, projektvezetőknek
  2. b. A fejlesztő vagyok szekcióba kerültek a technikai cikkek, amelyek kifejezetten fejlesztőknek szólnak
  3. c. A Riportokat készítek részben gyűjtöm majd azokat a cikkeket, amelyek az adattárházak, üzleti intelligencia rendszerek felhasználóinak szánok
  4. d. És a Hírek érdekelnek részbe kerülnek azok a cikkek amelyek a piaci tendenciákkal foglalkoznak. Elsősorban azoknak szánom az itteni cikkeket, akik lépést akarnak tartani az üzleti intelligencia piac fejlődésével, Microsoftos vonatkozásaival.
 2. Kategorizáltam a cikkeket egy „technikai" dimenzió mentén is: Itt technológia, termék (szoftver) és az adattárház építés egyes fázisai szerint találhatja meg az Ön számára legfontosabb tartalmakat.
 3. Változott a tanulmányok oldal is: Mostantól csak regisztrált felhasználók érhetik el. (a regisztráció ingyenes és egy e-mail cím elég hozzá)
 4. Csináltunk hozzászólási lehetőséget az egyes blogbejegyzésekhez. Ezt a funkciót nagyon sokan hiányolták (teljesen jogosan), de most ezt a problémát is orvosoltuk.

"Ne tegezz az anyád!"

Ezzel a mondattal adta tudtára Regős Bendegúznak a ténsasszony, hogy bizony nem örül neki, hogy tegezik...

Annak idején, amikor elkezdtem a BI blogot elgondolkodtam, hogy tegezzem-e vagy inkább magázzam az olvasót. És úgy döntöttem, hogy magázom, mert meg akarom adni a tiszteletet. Most az átalakítás során újra elgondolkodtam ezen, mert nehezemre esik magázva írni és a világ is sokat változott 3 év alatt. De a meglévő oldalak átírása olyan iszonyatos munkának bizonyult, hogy meghagytam őket magázósnak. Ha hozzászóltok valamelyik cikkhez, levelet küldtök, stb nyugodtan tegezzetek, mert nekem is könnyebb így kommunikálni, de a cikkek sajnos maradnak a régiek.

Végül álljon itt emlékül egy kép a régi oldalról:

BI blog 2009 előtt

hozzászólás

Kedves Attila, gratulálok az új fejlesztéshez és örülök, hogy végre tegeződhetünk.

A wordpress-szel mi bajod volt? Arra is berágtál? (Egyébként a kacsacsőrös/notepad-os megoldásnál jót vigyorogtam. 4 évig így csináltam a Világökörséget.)

0. szia, 1. tetszik a kategorizalas, igaz nekem a "hirek erdekelnek" egy kicsit kilog a tobbi kozul, 2. attila, Te egy jokepu gyerek vagy. hogy sikerult ennyire szerencsetlen kepet talalnod? 3. egyebkent gratulalok a honlaphoz. van egy www.bi.hu hirportal - na annal sokkal jobban nez ki :)

Van egy másik Gyula nevű barátom, Ő ezt írta: "Ezt a fényképet AZONNAL vedd le! Komolyan! Ijjesztő!" Ha lesz egy kis időm csináltatok magamról egy rendes képet és lecserélem.

A Wordpress-en sokat gondolkoztam, de annak idején nem tudtam statikus oldalt létrehozni vele. Így maradt a jegyzettömb.

Végre van hozzászólási lehetőség! Eddig ez az egy dolog zavart itt. A design is jobb lett. Gratula.

Új hozzászólás