Letölthető a Best Practices Analyzer

A Best Practice Analyzer (BPA) egy olyan szoftver, amely előre meghatározott szempontok alapján teszteli SQL Serveres adattárházainkat, üzleti intelligencia rendszereinket. Megnézi, hogy a szerverek beállításai, használata megfelel e az iparágban használt „best practice”-eknek, s ha nem akkor javaslatot tesz arra, hogy ezt és ezt a beállítást változtasd meg erre meg erre, mert így hatékonyabban fog működni az alkalmazásod.

A Best Practice Analyzer nem kifejezetten adattárházakra, vagy üzleti intelligencia rendszerekre kifejlesztett alkalmazás, tehát nem minden tanácsát érdemes figyelembe venni. Például a Best Practice Analyzer azt javasolja, hogy ne használjunk simple recovery modellt, ami helytálló kijelentés egy általános SQL alkalmazásra, de egy adattárházra már kifejezetten káros. Ettől függetlenül sok olyan tanácsot ad, amin érdemes elgondolkodni. (például ne különbözzön az adatbázis és a master, model adatbázis collation-e, …)

A Best Practice Analyzer nem csak a relációs motor, hanem az OLAP, és az SSIS beállításait is elemzi, bár kétségtelen, hogy az Integration Services (SSIS) elemzésekor nem domborít akkorát, mint a relációs vagy az OLAP motor esetében. Míg OLAP oldalon a hierarchiák felépítését, attribútumok kapcsolatát, adatkockák szerkezetét is elemzi, addig az SSIS oldalon már csak olyan szempontokat vizsgál, mint, használjuk-e a package konfigurációt, beépített naplózást, vagy az SQL Server Destination-t

A Best Practice Analyzer telepítése egyszerű, és a telepítés elejétől a végéig összesen nem tart tovább, mint fél perc. Az elemzés futtatása (amíg a Best Practice Analyzer összegyűjti és kiértékeli az információkat) már nem ilyen gyors, de szerencsére időzíthető.

Összességében elmondható, hogy megér 20 percet a Best Practice Analyzer CTP verziójának kipróbálása. Aki nem szán erre ennyi időt, annak érdemes elolvasnia a helpet, mert ott is le van írva pontosan, hogy milyen Best practice-ek teljesülését ellenőrzi a Best Practice Analyzer, és az is, hogy mi a teendő, ha a megoldás nem a best practice-nek megfelelően van konfigurálva.

Letöltés:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás