Bérelhető adattárház architektúrák

Emlékszem 3 éve kimentem Prágába egy 2 napos tanfolyamra csak azért hogy megismerjem a Microsoft Fast Tarck referencia adattárház architektúráját.

Egy kis kitérő. A Fast Track referencia adattárház architektúra nem más, mint 4-48 terabájtos relációs adattárházakra optimalizált hardver + szoftver konfiguráció együtt. Fizikai megjelenését tekintve azonban csak egy dokumentum. Egy olyan módszertan és best practice gyűjtemény, amely megmutatja, hogy hogyan kell összeállítani egy néhány 10 terás adattárház architektúrát úgy, hogy annak hardverkomponensei kiegyensúlyozottan szolgálják ki az adattárház felhasználók igényeit. A kulcs a kiegyensúlyozott szón van, hiszen a referencia adattárház architektúra célja, hogy ha 2 GB/másodperces csillagsémás lekérdezési teljesítményt szeretnék elérni, akkor minden hardverkomponens ezt a célt szolgálja. De csak ezt és ne többet. További részletek: A Microsoft referencia adattárház architektúrája, Barangolások a 4 Tera feletti adattárházak világában című cikkekben

Kitérő vége. Szóval ott tartottunk, hogy két teljes napon keresztül nem csináltunk mást mint tanulmányoztuk, hogy hogyan épül fel a referencia adattárház architektúra. Majd amikor felálltam, hogy „tetszik, de ki tudna nekem Magyarországon segíteni abban, hogy a dokumentumban leírt architektúrát fizikailag is elkészítsük?" akkor jött a válasz, hogy „Őőőő, majd utánanézünk" És pár nap múlva kaptam egy levelet, hogy Franciaországban találtak egy embert, aki ezt meg is tudja csinálni.

Persze ekkor még újdonság volt a referencia adattárház architektúra, nem voltak felkészülve a cégek az igények kiszolgálására. De ez a történet remekül érzékelteti, hogy hiába van leírva, hogy hogyan kell összeállítani egy referencia adattárház architektúrát, a tényleges megvalósítása nehéz és rendkívül időigényes feladat.

Mindez a múlt. Ma ugyanis már virtuálisan is elérhető a referencia adattárház architektúra alapján összeállított környezet bárki számára. Igaz virtuálisan, de bárki számára. Még egy olyan halandó számára is, aki semmit sem ért az adattárház architektúrához.

A lépések itt le vannak írva, de a lényeget én is bemutatom, mert annyira egyszerű.

Ki kell választani hogy milyen masinát szeretnénk bérelni:

Azure Data Warehouse Image selection

És meg kell mondani, hogy mekkora méretű legyen (de ez értelemszerűen bármikor megváltozatható)

Azure Virtual Data Warehouse configuraion

Jómagam is béreltem egy ilyen, földi körülmények között valószínűleg többszázezer dolláros adattárház architektúrát, és ennek folyamatát be is mutattam az R2 Cloud konferencián. (Videó is lesz róla hamarosan, be is fogom linkelni a BI jegyzetek oldalra, amint elkészül)

Mennyit fizettem érte? Sokat, mert bekapcsolva hagytam a virtuális gépet :-) de a sok azt jelenti, hogy 122 óra használatért 149 eurót fizettem. Magánemberként ez sok, de ha úgy nézzük, hogy ezért kaptam egy 8 magos 56 G rammal rendelkező felkonfigurált adattárház architektúrát, akkor már talán nem is olyan sok a kb. 1.2 euró/órás díj. Oké, nem béreltem hozzá plusz diszket, ami megdobhatta volna a költségeket de kb. 15 perc alatt felállítottam az egész adattárház architektúrát. Ahhoz a csillagsémára optimalizált architektúrához hasonlót, amihez néhány éve még embert sem találtam volna. Ma pedig néhány klikk és már használhatom. És megmondom őszintén ez lenyűgözött.

Persze a virtualizált környezet tartogat még számunkra egy csomó technikai, üzleti és jogi kérdést. Tapasztalatunk még nincs ezen a téren, a tanulási fázis elején járunk, de a virtualizált adattárház környezet megkérdőjelezhetetlenül itt van.

Olyannyira, hogy ma már egy üzleti felhasználó is képes arra, hogy felhúzzon magának egy BI környezetet. Egy olyat ahová fellőheti PowerPivotban készült adatbázisait, hogy aztán azokat megoszthassa kollegáival. És innentől kezdve a BI szabályozási kérdéssé válik. A céges technológia korlátok megszűnnek, az üzleti felhasználóknak nem kell kuncsorogni az IT-nál hardverért, szoftverért és üzemeltetésért...

Elgondolkodtató...

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Szia, Azért az kérdés, hogy a fenti cloud megoldás hozza-e a 2GB/sec csillagsémás teljesítményt :) Ezt megmérted? Üdv, Gábor

Nem mértem :-) Nekem is vannak kételyeim, mert az architektúra technikai részletei nem széleskörben ismertek és az MS-es szakirodalom is csak annyit mond, hogy a Fast Track adattárház referencia architektúrák tapasztalatait felhasználva építették fel a környezetet. Sok víznek kell még lefolynia a Dunán, hogy magyarországi adattárházak tömegesen fussanak Windows Azure-on, de a technológia egyszerűsége és könnyű elérhetősége sok falat le fog dönteni és sok régi szabályt fog újradefiniálni... Nem is olyan soká...

Új hozzászólás