Üzleti intelligencia rendszerek megtérülése 1998-ban

A héten lesz a Nemzetközi Controller Egyesület (Internationaler Controller Verein, ICV) I.-es munkacsoportjának idei első gyűlése, ahová meghívtak, hogy beszélgessünk az üzleti intelligencia és a kontrolling kapcsolatáról. Az egyik téma ami biztos, hogy szóba fog jönni az üzleti intelligencia rendszerek megtérülése lesz.

Szeretek felkészülni az ilyen megbeszélésekre, így elkezdtem kutakodni a témában. És láss csodát: és megtaláltam egy 1998-ban, a Napi Gazdaságban megjelent cikkemet:

Idézet a cikkből:

„...Az ide vonatkozó szaksajtó az OLAP-os projektek 20-40-szeres megtérülését ígéri, de ezen kívül kevés számszerűsíthető tényező áll rendelkezésünkre. Talán a legjobban mérhető a hagyományos technológiákkal készített elemzés elkészültéig eltelt idő alatt elmaradt haszon, és az a kár, amely annak következtében keletkezett, hogy a cég későn reagált olyan gazdasági eseményekre, amelyekre a konkurencia már megtette a szükséges lépéseket. Ezért ha a piacon nincs komoly versenytárs és nem is várható, hogy a közeljövőben lesz, akkor talán nincs is szükség az OLAP által nyújtott versenyelőnyre.

Természetesen ez a kijelentés akkor lehet igaz, ha a vállalat hajlandó finanszírozni azt a munkaerőt, aki a szükséges jelentések hagyományos módon történő előállításával tölti el idejének nagy részét, míg az OLAP technológia gyorsaságát kihasználva, az így felszabaduló idejében más, a cég számára fontos tevékenységet is végezhetne. A versenyszférában tevékenykedő vállalatoknak pedig előbb-utóbb mindenképp el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen eszközökkel kívánják versenyelőnyüket megtartani, vagy lemaradásukat csökkenteni..."

Belinkeltem volna a cikket, de 98-ban még papíralapú volt a hazai sajtó...(A cikk egyébként a Napi Gazdaság 1998. 08. 18-i számában jelent meg)

Bár ez a cikk 10 évvel ezelőtt született, mondanivalója még most is igaz. Akár most is írhattam volna.

Néha jó lenne, ha ilyen változatlan lenne az IT világa is. De nincs így. Egy 10 éves IT cikk ma már nem sokat ér... 98-ban például ezt írtam volna: Egyik ügyfelemnél nem tudtunk 1100 terméket belegyömöszölni a termék dimenzióba, mert olyan bazi lassan összegezte fel a „szerver" a kockát, hogy azt a felhasználók nem bírták kivárni. Ha ezt most írnám, valószínűleg kiröhögnének...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás