Az önkiszolgáló üzleti intelligencia (Self-Service BI) fogalma

Ha rákeresünk az önkiszolgáló üzleti intelligencia (Self-service Business Intelligence, Self-service BI) fogalmára a weben, akkor olyan definíciókat találunk, melyek szerint az önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszerek segítségével az üzleti felhasználók saját maguk, az informatika támogatása nélkül, kvázi önkiszolgáló módon képesek riportok, elemzések készítésére.

Néhány önkiszolgáló üzleti intelligencia definíció továbbmegy és azzal folytatja a magyarázatot, hogy az üzleti intelligenciát eddig csak a menedzserek, elemzők használták, de az önkiszolgáló üzleti intelligencia eszközök mindenkinek lehetőséget biztosítanak arra, hogy bla-bla-bla

Elgondolkodtató

Hmmmm. Nem ismerős ez valahonnan? Mi tanácsadók nem ezt szajkózzuk 15 éve? Nem azt tanítjuk, hogy azért építünk üzleti intelligencia rendszereket, hogy az üzleti felhasználók önmaguk, az IT támogatása nélkül legyenek képesek riportokat készíteni? Dehogynem. Akkor mi ez az önkiszolgáló üzleti intelligencia? Csak újabb marketing hype?

Nem. Az önkiszolgáló üzleti intelligenciának nem az a lényege, hogy az üzleti felhasználók saját maguk tudnak riportokat készíteni, hanem az, hogy önállóan képesek FELÉPÍTENI ÉS KARBANTARTANI egy olyan mini „üzleti intelligencia" rendszert, amelyből aztán majd kollegáik és saját maguk tudnak riportokat készíteni. Kezdve attól, hogy saját maguk feltelepítik a szükséges alkalmazásokat egészen odáig, hogy beütemezik a mini üzleti intelligencia rendszereik éjszakai adatfrissítését is.

És innentől válik érdekessé a dolog. Innentől kezdve érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen hatással lesz ez ránk tanácsadókra. Hogyan fog megbirkózni az IT a gombamód szaporodó self-service üzleti intelligencia rendszerekkel, és hova lesznek a régi „Single version of the truth" és egyéb alaptörvények...

Hát valahogy így tervezem bevezetni a keddi előadást az adattárház fórumon. Ha ott lesz, jöjjön el mindenképp, mert a bevezető után megnézheti, hogy hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban és átbeszéljük azt is, hogy milyen hatással lesznek ezek az önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszerek ránk, Önre, az IT-ra, a szakterületekre és azokra az elvekre, amelyek mellett évekig kardoskodtunk.

Végül következzen a definíció (ha már erről szól a cikk :-))

Önkiszolgáló üzleti intelligencia (Self-service Business Intelligence, Self-service BI) rendszereknek nevezzük azokat a rendszereket, amelyek segítségével az üzleti felhasználók önállóan, saját eszközeik segítségével képesek összeállítani és karbantartani olyan adatbázis alapú üzleti alkalmazásokat, amelyek döntéstámogatási célt szolgálnak.

Kapcsolódó anyagok:

 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás