Az adatelemzés fontossága a magyar vezérigazgatók szerint

Olvasom egy felmérésben, hogy a magyar vezérigazgatók kevésbé érzik fontosnak az IT technológiát mint a külföldi kollegáik.

Érdekes az egész elemzés de BI-os szemmel a legérdekesebb az, hogy a megkérdezett 170 magyar vezérigazgató mindössze 55%-ka tartotta fontosnak az adatelemzést és az adatbányászatot, miközben globálisan ez a kép 80%-mutat. Másképpen fogalmazva a nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy az adatelemzés és az adatbányászat az egyik legfontosabb technológia a vezérigazgatók szemében nálunk azonban csak a közepesen fontos technológiák közé tartozik.

Mi lehet ennek az eltérésnek az oka? Vajon mi állhat e mögött? Jobban bíznak a magyar vezérigazgatók a saját intuícióikban mint az adatokkal alátámasztott információkban? Vagy annyira gyorsan és annyira jól vannak kiszolgálva információval, hogy nincs már szükségük több/jobb/gyorsabb információszolgáltatásra?

Nem tudom, mindenesetre elgondolkodtató. Ahogy az is, hogyha félnek a különadóktól, a szabályozó környezet bizonytalanságaitól (ahogy ez kiolvasható a felmérésből) akkor miért nem az ugrik be, hogy az adatelemzéssel csökkenteni lehetne a szabályozás változása miatt bekövetkező veszteségeket? A különadók például jellemzően elviszik a bevételek x %-át. Ha pontosan ismerik termékeik/szolgáltatásaik nyereséghányadát akkor a különadó bevezetésének pillanatában egyből le tudnák állítani azokat a termékeket szolgáltatásokat, amelyek a különadó hatására veszteségessé válnak.

Persze ha nem félnek annyira a versenytársak megjelenésétől és abszolút bíznak önmagukban (ahogy ez is kiderül a felmérésből) akkor lehet, hogy nincs szükségük döntéstámogató rendszerekre…

Ez utóbbi választ adhat a kérdéseinkre, még akkor is, ha ezeknek a válaszoknak nem örülünk...

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Szerintem éppen az alul informáltság miatt vannak ezen a véleményen. Azoknál a cégeknél ahol én megfordultam jellemző az, hogy a elképzelések és a kimutatások köszönőviszonyban sincsenek a valós gyakorlattal. Inkább csak kikozmetikázott jelentésekről beszélhetünk. A jelenlegi munkakörömben is amint egy pontos elemzést adok oda egy vezetőnek, legyen az bármilyen egyszerű is, látom az arcán a döbbenetet. Egyszerűen nem ehhez vannak szokva, nem tudják mihez kezdjen az adatokkal.

Új hozzászólás