Analysis Services 2008 újdonságok - új hierarchia szerkesztő

Az Analysis Services 2008 fejlesztési céljai között első helyen szerepelt, hogy az új eszköz a 2005-öshöz képest sokkal intuitívabb, a tervezési és fejlesztési folyamatokat sokkal jobban támogató felületet kapjon.

A kiinduló probléma az volt, hogy hiába van a Microsoftnak egy nagy teljesítményű OLAP szervereAnalysis Services néven, ha a fejlesztők nem tudják ezt kihasználni és nem tudnak hatékony OLAP kockákat építeni. Az adattárház, vagy üzleti intelligencia rendszer teljesítménye pedig e kettő eredőjeként áll elő. Hiába tombolnak a lóerők az adattárház alatt, ha a fejlesztőknek nem adnak megfelelő szerszámokat az összeszereléshez.

Az Analysis Services 2005 dimenzió tervezőjének egyik legnagyobb hibája az volt, hogy nem tudta vizuálisan ábrázolni az attribútumok közti relációkat, melynek eredményeképp a fejlesztők rendszerint rosszul definiálták azokat.

Ez nem a fejlesztők hibája volt, hiszen egy jól használható felülettel ez a probléma megelőzhető lett volna. De a 2005-ös Analysis Services csak arra volt képes, hogy megmutassa, hogy egy attribútum melyik másik attribútumhoz kapcsolódik közvetlenül, arra már nem, hogy megmutassa a teljes attribútum láncolatot. Mutatom az idő dimenzión:

Attribútum relációk az Analysis Services 2005-ben

Attribútum relációk az Analysis Services 2005-ben

A fenti attribútum reláció ábrázolás nagyobb, bonyolultabb dimenziók esetén átláthatatlanná vált. Nem lehetett leolvasni, hogy ki kivel áll kapcsolatban, esetleg egy attribútum reláció többször is definiálva volt e, ...

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a helyes attribútum relációk nem minden esetben ellenőrizhetőek gépi úton. Azokhoz ugyanis rendszerint ismerni kell a konkrét az üzlet területet, annak problémáit és működését. Így nehéz dolguk volt a fejlesztőknek is, de nehéz dolguk volt az adattárház minőségbiztosítóknak is. Ahhoz, hogy meggyőződjenek arról, hogy helyesen lettek definiálva az attribútumok közti kapcsolatok, fel kellett rajzolni a teljes attribútum-reláció fát.

Ez kézzel halál volt, de szerencsére hamar felkerült a codeplex-re egy BIDS helper nevű alkalmazás, amelynek volt egy olyan szolgáltatása, amely fel tudta rajzolni a teljes attribútum fát: Mutatok egy BIDS helper-rel rajzoltatott ábrát, amely mutatja is a hibát:

A BIDS helper által rajzolt redundáns attribútum kapcsolatokat bemutató ábra

A BIDS helper által rajzolt redundáns attribútum kapcsolatokat bemutató ábra

A report Row Alias-hoz 2 reláció is tartozott, amely nyilvánvaló tervezési hiba. Ezt egy, az eggyel fentebbi képen látható listához hasonló ábrázolásból lehetetlen volt megállapítani.

Az Analysis Services 2008 új attribútum reláció tervezője

Az Analysis Services 2008 attribútum reláció tervezője egy igazi kis gyöngyszem a 2005-ös Analysis Services listaszerű megjelenítőjéhez képest. A fenti idő dimenziót megépítettem a 2008-as Analysis Services-zel is. Mutatom a 2008-as attribútum reláció szerkesztőből kimásolt képet:

Az Analysis Services 2008 grafikus attribútum reláció szerkesztője

Az Analysis Services 2008 grafikus attribútum reláció szerkesztője

Ég és föld a különbség ugye? És ha itt hibásan definiálunk egy relációt, akkor erre ugyanúgy figyelmeztet az Analysis Services tervező felülete, mint a BIDS helper. kék vagy piros vonalakkal jelzi, hogy mely kapcsolat hibás, vagy felesleges, vagy éppen nem definiált.

Hát igen. Néha egy ábra többet ér 1000 szónál...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás