Adattárház kontra szakterületi BI

Érdekes cikket olvastam a minap, melynek írója azzal érvel az adattárházak mellett a szakterületi BI rendszerekkel szemben, hogy a szakterületi BI rendszerek megölik az információáramlást. Az érvek a következőképpen hangoztak:

  1. Az információ hatalom. Tudják ezt az szakterületi BI rendszerek tulajdonosai és ezért mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az információhoz ne férjen hozzá senki rajtuk kívül. Csak rajtuk keresztül. Saját definícióikat használják, a rendszer kialakításakor nem kommunikálnak más szakterületekkel, mondván hogy ők fizetik a rendszert és különben is: Ha elkezdenének egyeztetni más szakterületekkel, akkor lelassulna a fejlesztés, aminek következtében elcsúszhatna a határidő és vele együtt az éves bónusz is
  2. Félelem a kitettségtől. A szakterületi BI rendszerek tulajdonosai félnek attól, hogy transzparensé válik a munkájuk azáltal, hogy a rendszerhez hozzáférhet bárki. Épp ezért gátolni vagy késleltetni fogják az információáramlást, hogy így időt nyerve fel tudjanak készülni a magyarázatokra és így sokkal kedvezőbb fényben tudják feltűntetni a szakterületüket vagy az okozott probléma nagyságát.

Ezzel szemben az adattárházban ezek a problémák nem fordulhatnak elő."
Helytálló ez megállapítás? Látszólag igen, hiszen azáltal, hogy az adattárházban egyeztetett és dokumentált üzleti definíciók vannak, azáltal, hogy az adattárházat a vállalat implementálja, nem a szakterületek, teljesen logikusnak látszik, hogy ezek a problémák eltűnnek. De ez csak a látszat.

Az információ hatalom

Ha jobban megnézzük az 1-es pontot akkor látjuk, hogy ez a probléma ember függő és nem szakterületi BI probléma. Aki félti az információkat, mert tudja, hogy azáltal, hogy ő szolgálja ki a felhasználókat adatokkal hatalma van, az ugyanúgy félteni fogja az adattárház adatait is.
Úgyhogy az egyes pontban említett probléma megoldása nem az, hogy szakterületi BI bevezetése helyett adattárház bevezetésbe kezdjünk, hanem az, hogy az ilyen felhasználók szokásait változtassuk meg. Nyílván nem úgy, hogy rászólunk hogy ejnye-bejnye, mert ez nem fog működni. De vannak rá kipróbált és bevált technikák (Oktatom is a BI és adattárház projektvezető képzésen, de messzire vinné a cikket, ha elkalandoznék)

Félelem a kitettségtől

A második pont megint csak nem szakterületi BI probléma. Aki nem akarja, hogy „holnap reggel a menedzsment a tegnapi selejtről csámcsogjon", aki fél attól a munkája transzparensé válik az adattárháztól, az nem akar adattárházat. Egy ilyen szituációban tehát pont nem az a megoldás, hogy a szakterületi BI helyett adattárház bevezetésbe kezdünk, mert tuti biztos hogy a szakterületi vezető el fogja süllyeszteni az adattárház projektet. Jó esetben csak a saját szakterületét kell kihúzni a scope-ból, rossz esetben magával fogja rántani az egész projektet. Megint csak a BI és adattárház projektvezető képzés anyaga, hogy mit csináljunk az ilyen szakterületi vezetőkkel és mint a fentiekben, itt is van megoldás. De az semmiképp sem az, hogy szakterületi BI rendszer bevezetése helyett adattárház projektbe kezdjünk.

Összefoglalva: Sok előnye van az adattárházaknak a szakterületi BI rendszerekkel szemben, de azok nem az információ megosztás problémája körül keresendők.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás