Adatbányászat a felhőben

A hír nem új, de eddig kívül esett a látókörömön: A Microsoft lehetővé tette adatbányász motorjának használatát a felhőben.

Azaz, ha van egy elemezni kívánt adatunk, mondjuk szeretnénk előre jelezni a jövő év januári forgalmunkat, akkor nincs más teendőnk, mint feltolni az adatokat a felhőbe és ott lefuttatni rajtuk a Microsoft idősoros előrejelző algoritmusát.

Most nem volt időm saját, vagy publikus adatot keresni a teszthez, ezért lefuttattam az algoritmust a gyári demó adatokon. Az eredményt grafikusan kaptam vissza. Íme:

Microsoft idősoros előrejelző algoritmusának eredménye (előrejelzés szaggatottan, vízszintes tengelyen a hónapok)

Microsoft idősoros előrejelző algoritmusának eredménye (előrejelzés szaggatottan, vízszintes tengelyen a hónapok)

Feltolnánk-e saját adatainkat a felhőbe, hogy ott elemezzük? Mai fejjel gondolkodva nem. De az önkiszolgáló üzleti intelligencia hajnalán még nehéz megmondani merre megy a világ, mit fogunk a desktopon elemezni és mit tolunk fel a felhőbe.

Simán el tudok képzelni egy olyan szituációt, amikor nagyon gyorsan szükségünk van egy előrejelzésre és nem bírjuk kivárni amíg a IT kiválasztja, és a menedzsment jóváhagyása után telepíti és üzembe helyezi a cég infrastruktúrájába legjobban illő eszközt.

Vagy egész egyszerűen nincs szükségünk saját adatbányász motorra, mert nem tudjuk, nem akarjuk visszatáplálni az adatbányászat által feltárt eredményeket a vállalat mindennapi folyamataiba. Csak meg akarunk vizsgálni egy problémát más aspektusból is vagy csak egész egyszerűen inspirációra van szükségünk.

Vagy adataink már amúgy is a felhőben vannak, így már korábban átléptük azt a küszöböt, amikor döntenünk kellett a saját adataink idegen szerveren történő tárolásáról.

Vajon életképes elképzelés a felhőben történő adatbányászat? Fel fogják tolni az üzleti felhasználók az adataikat a felhőbe? Az idő majd eldönti, de kapu nyitva, a lehetőségek már adottak.

(A felhőben történő adatbányászatot kipróbálhatja a www.sqlserverdatamining.com oldalon)

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás