A szállítók már a spájzban vannak

Ma az üzleti felhasználók (újra) a szállítóktól tanulják a BI-t, a szállítók prezentációin szocializálódnak. És a szállítók által bemutatott csilivili dashboardok, a minden kattintásra valami csodát bemutató elemzések, az ,,Áááá ez még semmi! Még azt is tudja hogy..." mondattal kezdődő megoldások bemutatása után szem nem marad szárazon.

Ezzel szemben az IT megoldásai labdába sem rúghatnak. Egy jól előkészített, gondosan begyakorolt, steril adatokból felépített demó mindig vonzóbb lesz mint az IT szutykos, valós adatokan bemutatott, erőforrás híján hajnali 3 kor, a napi tűzoltás után összedobott demója.

Ágálhatunk ellene, de nincs értelme. Tenni ugyanakkor tehetünk. Szerencsére egyre több cégnél látom, hogy az IT előre menekül és próbál kikecmeregni a ,,követő üzemmódból". Tanulja, kutatja az új lehetőségeket. (nálam is egyre többen jelennek meg a képzéseken, hogy ,,Ők tudják megmutatni az üzletnek az új lehetőségeket". Hogy az üzlet tőlük tudjon az újdonságokról, vagy ha az üzlet a tanácsukat kéri, akkor ne csak ,,pislogjanak")

Egyre többször látom, hogy az innováció IT oldalon is fontossá válik és nem csak a telefonokat vagy az autókat cserélik 3 évente újabbra, hanem szoftvereket/rendszereket is.

Egyre többször tapasztalom, hogy az IT előre gondolkodik és olyan adatarchitektúrákat épít, amely ki fogja tudni szolgálni a felhasználók jövőbeli adatigényeit. Hogy amikor majd kitalálja az üzlet, hogy 16:30-ra szüksége van a szupertuti riportra, akkor legyen hozzá adat és egy olyan architektúra, amelyből az üzlet vagy az IT könnyen és gyorsan elő tudja állítani.

És ez jó. Nagyon jó. Ha jól felkészült a belső IT, akkor az üzlet nekik fog hinni, az ő tanácsaikra fog hallgatni. Jöhet bármilyen szuper tanácsadó, az üzletnek az ő véleménye fog számítani. De ehhez az IT-nak egy lépéssel az üzlet előtt kell járnia, sokat kell tanulnia és ismernie kell az innovatív megoldásokat, lehetőségeket. És ez nem könnyű... De nem lehetetlen.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás