A rendszergazdák közül sokan elvéreztek. Ön kiállná a próbát?

Csak ma hajnalban érkeztem haza Prágából, így nem volt időm írni róla, de tisztelettel jelentem, hogy a rendszergazdák napján tartott vetélkedőt az SQL Server és BI-os csapat nyerte meg.

Az egész napos vetélkedő-sorozaton sportban sajnos nem nagyon voltunk jók: fociban csúnyán (10:3) kikaptunk a szekuritisektől, íjazásban is csúnyán alulteljesítettünk, és SegWay-ben sem voltunk túl jók. De ahogy a szellemi oldalra került a sor kezdtünk feljönni, és aztán a hajrában megnyertük a versenyt.

Íme néhány kérdés. Nézze meg, hogy Ön is kiállná-e a próbát.

  1. Mit ír ki a SELECT 1/8 utasítás?
  2. Melyik a kakukktojás a három közül: MDX, BMX, DMX
  3. Milyen színű a kékhalál a VISTA-ban?
  4. Hány ember alkotta az RSA titkosítást?

És akkor a válaszok:

  1. A Select 1/8 eredménye 0. Sokan válaszolták a logikus 0,125-öt, de az SQL Server mindig a legrészletesebb adattípussal tér vissza. Ha egész számot osztok egésszel, akkor az eredmény is egész lesz. Ha egészet osztok egy tört számmal, akkor az eredmény is tört lesz, stb. (pongyolán fogalmazva, mert a valóságban rangsorba sorolja az adattípusokat, és azok rangsorban elfoglalt helyük alapján dönt a visszaadandó adattípusról)
  2. Az MDX, BMX, DMX közül a BMX a kakukktojás. Az MDX az OLAP lekérdező nyelve a DMX az adatbányászaté, a BMX-et pedig egy kerékpár típus
  3. A kékhalál a Vistában természetesen kék színű. Sokan tippeltek a pirosra - mert korábban felröppentek ilyen hírek - de nem az.
  4. És végül az RSA titkosítást három ember dolgozta ki: Ron Rivest, Adi Shamir és Len Adleman.

Kapcsolódó anyagok:

Más. Több levelet is kaptam az adatmodell tervezéssel foglalkozó bejegyzéssel kapcsolatban, úgyhogy hamarosan jön a folytatás...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás