„Elfelejtettem mondani...” típusú kockázatok csökkentése

Olvasom, hogy 1999-ben a NASA elvesztett egy űrszondát mert a „…NASA és az űrszondát gyártó Lockheed Martin egyszerűen elfelejtett egyeztetni a használandó mértékegységekről: a gyártó a metrikus rendszert, a NASA az angolszász rendszert használta. Ez vezetett oda, hogy az űrszondát a földi irányítás elvesztette, az ugyanis már azelőtt megsemmisült, hogy bármi érdemlegeset is csinálhatott volna…”

Ismerős? Tegye fel a kezét aki látott/hallott már olyan BI vagy adattárház projektről, ahol az igényfelmérés és követelmény elemzés során átsikkadtak valami nagyon fontos dolgon. Valami olyan olyanon, ami mindenkinek természetes csak éppen mindenkinek más a természetes. Ahogy a NASA-nak az angolszász rendszer a Lockheednek pedig a metrikus.

Én már sajnos átéltem egy-két ilyen projektet és bár nem lett ilyen katasztrofális a végkifejlett, de csúszást, frusztrációit okozott egy-két ilyen "mindenki számára világos" igény követelményként való megemlítésének elmulasztása.

Félreértés ne essék, senkit sem szeretnék hibáztatni. Teljesen általános probléma sajnos, hogy a triviális dolgokról nem beszélünk. Pont azért mert triviális :-) Ugyanakkor a következményei katasztrofálisak lehetnek, úgyhogy valamilyen megoldást ki kell találni a probléma kezelésére.

Hogyan lehetne elkerülhető a probléma?

  • Minőségbiztosítással:Egy minőségbiztosító kapásból kiszúrja ezeket a hibákat. Tapasztalt szakember, tudja, hogy ezeknek a banális hibáknak katasztrofális lehet a következménye, úgyhogy eleve keresi őket.
  • Prototipizálással: Egy űrszonda fejlesztése nem biztos, hogy könnyen prototipizálható, ahogy egy adattárház sem, de egy-egy adatpiac, egy-egy BI projekt már igen. Ma már egyre több helyen használjuk a Power Pivotot prototípus építésére és nagyon jók vele a tapasztalatok. A közös munka segít a szállítónak az üzlet megértésében és segít az üzletnek a forrásadatok és a BI nyújtotta lehetőségek megismerésében. Win-win szituáció, ára van de a tapasztalatok birtokában sokkal jobb BI trendszer építhető mint pusztán a vágyak és ígéretek alapján. De ami a mi témánk szempontjából a legfontosabb: Felszínre hozza a hibás feltételezéseket és a téves következtetéseket.

Mind a minőségbiztosítás, mind a prototipizálás jelentősen csökkenti az ilyen "elfelejtettem mondani..." tipusú problémák kockázatát. Használja őket. Jelentősen tudja a segítségükkel csökkenteni a hibás teljesítés kockázatát.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2022. szeptember 28.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás