7 ország 7 adatkocka?

A probléma a következő. Adott egy csillagsémás adattárház amely 7 különböző ország forrásrendszeréből táplálkozik. A dimenziók konformak azaz 1 termék 1 vevő, stb. dimenzió van és mind a 7 ország ugyanazt a konform dimenziót használja. A csillagsémán egy OLAP kocka ül.

Kérdés: odaadjuk az országoknak a nagy kockát es jogosultságkezeléssel oldjuk meg a 7 ország elemzési lehetőségeinek szabályozását vagy létrehozunk minden egyes országnak egy kicsi, csak az ö adatait tartalmazó részkockát?

Érvek a 7 kocka mellett

Felhasználói élmény

Dolgoztam korábban egy cégnek, akiknél külön osztály volt a belföldi és az export értékesítés elemzésére, és az Export értékesítési vezető kifogásolta - teljesen jogosan - hogy miért kell végigrágnia magát állandóan a belföldi vevőkön. Szétszedtük a kockát és csináltunk belőle egy belföldi és egy export kockát. Ennek analógiájára itt is érdemes lenne csinálni 7 kockát, 7 vevődimenziót, stb.

Testreszabhatóság

Valószínűleg elő fog fordulni, hogy az egyes országok saját hierarchiát, saját mutatószámot, stb. szeretnének készítetni. Olyanokat, amelyek csak ők fognak használni. Ezt az egyéni kockákkal, dimenziókkal könnyen meg tudjuk oldani, a nagy kockában ez kicsit körülményes lenne.

Rövidebb fejlesztési idők

Az egyes országok egyéni fejlesztési igényeit egymástól függetlenül tudjuk megvalósítani és élesbe állítani, így nem kell minden országnak megvárni, amíg a nagy kocka fejlesztései élesbe kerülnek.

Üzleti tervezés

Az egyes országok OLAP oldalon terveznek, itt készítik az előrejelzéseket és ide veszik fel céljaikat is. Egyszerűbb és tisztább ha minden egyes ország a saját kockájában tervez és a nagy kockába már csak a konszolidált, jóváhagyott terv kerül.

Érvek az egy nagy kocka mellett

Változások követése

Az adattárház adatmodelljének változásakor, vagy egy számított mező képletének megváltozásakor nem kell 7 kockán végigverni a változásokat

Fejlesztés

7 kocka, 7 dimenzió, 7 mutatószám fejlesztése jóval tovább tart mint 1 kocka, 1 dimenzió, 1 mutató fejlesztése. Ha nem is hétszer annyi időbe, mint az 1 kocka fejlesztése, de a többszörösébe.

Összességében a jobb felhasználói élmény miatt a 7 kis kockát érdemes válaszani. Még akkor is, ha annak egy kicsit tovább tart a fejlesztése és drágább az üzemeltetése...

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Üdvözlet, Nyilván eszközfüggő is lehet a 7 kocka/1 kocka kérdése, ha nem nézzük azt, hogy a felhasználó mit szeretne. Cognosban pl. egy kocka modellt kellene építeni és az országokra szegmentálni. Ez a kocka frissítésekor generálja le a megadott szempontok szerint a kockákat. Ezzel nem vész el idő, és minden egy helyen marad, nem kell 7-szer foglalkozni a kockákkal. Nyilván más esetben célszerű esetleg a jogosultságos verziót választani, és hátha kedvük lesz később mondjuk összehasonlítani magukat más országok teljesítményével, mert akkor jól jön az egy kocka mindenek felett. üdv, Szögi Imre

Sokat gondolkodtunk rajta mi is, hogy mit válasszunk. A csillagsémás adattárházban konszolidálva van mind a 7 ország, van egy nagy konszolidált adatkocka is, ahol össze tudjuk hasonlítani az országok teljesítményét. E mellett volt csak kérdéses, hogy hogyan adjuk oda az adatokat a felhasználóknak: Daraboljuk fel a nagy kockát perspektívákkal (kvázi nézetekkel, vagy jogosultság kezeléssel), vagy a konszolidált kocka mellé építsünk 7 kis kockát is. A fejlesztés és az üzemeltetés nagyon az egy nagy kocka mellett érvelt. Ők nem akartak minden változást mind a 7 kockában végigverni. Féltek, hogy kifolyik minden a kezük közül és az egyedi igények miatt egy nagy katyvasz lesz az egészből. Ott a nagy kocka, készen van, használja mindenki azt. Ugyanakkor a felhasználók nem „corporate” kockát akarnak. Hanem sajátot a corporate adattárházon. És mi, akik általában a corporate dolgokat nyögjük, pontosan tudjuk hogy milyen az, amikor a corporate mondja meg, hogy hogyan működik a biznisz Magyarországon. Úgyhogy végül ezek miatt döntöttünk a kis kockák mellett. Sokat csatáztunk ezen és nem tudom, hogy jól döntöttünk-e. De én örülök, hogy ez a döntés született, mert hiszek abban hogy hosszú távon ez fogja jobban megérni a vállalatnak. Meglátjuk.

Új hozzászólás