15 év

15 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1997. február 17.-én kezdtem el üzleti intelligenciával foglalkozni. Még tisztán emlékszem mindenre. Elmentem felvételizni egy vezetői információs rendszerekkel foglalkozó céghez, majd vártam az eredményt. Nem jött. Felhívtam őket, hogy mi a helyzet. Jött is a válasz: (szó szerint idézem:) „Attila! Katasztrofálisan sikerült a pszichológiai tesztje."

Paff. Képzelheti, hogy éreztem magam. Ott álltam pályakezdőként az első munkahelyem küszöbén és rögtön elhasaltam egy olyan dolgon, amin nem tudok változtatni. De a hang folytatta: „A szakmai tesztje jó lett, de pszichológia annyira rossz, hogy meg kéne ismételni. Lehet hogy összekevertük valaki máséval"...

Megismételtem. Nem tudom, hogy jobb lett-e, de felvettek :-) Lerohantam a körútra venni egy öltönyt, és hétfő reggel felvettem a munkát. Az első feladatom a Humán Rt. OLAP alapú tervező- és vezetői információs rendszerének elkészítése volt.

Háát így kezdődött 15 évvel ezelőtt :-) Persze az idáig vezető út sem volt kikövezve...

S hogy hogyan nézett ki az üzleti intelligencia 15 évvel ezelőtt?

Annak idején a Human Rt.-nél még nem tudtuk megvalósítani a termék szintű tervezést mert a rendelkezésre álló gépkapacitás kevés volt az 1100 termékhez. Maradt a termékcsoport szintű tervezés. (Abból csak 250 volt kb. :-))

Az aggregációkat is pontosan meg kellett terveznünk ahhoz, hogy beleférjünk a betöltési időbe. Nem volt mindegy, hogy melyik dimenzió mentén kezdjük el felaggregálni a mutatókat, ahogy az sem, hogy milyen sorrendben adjuk hozzá a dimenziókat a kockához. Ha jól sáfárkodtunk dimenziók sorrendjével és sok üres cellát tudtunk egymás mellé szervezni, akkor az Express (Az ORACLE akkori többdimenziós adatbázis kezelője) jól tudta tömöríteni a kockát. Egyébként nem.

Persze ezek sehol sem voltak leírva. Volt már internet, de nem volt még Google. És bár voltak már akkor is keresők, de még senki sem blogolt, vagy osztotta meg a tudását a világhálón. Kincs volt még az információ, és úgy is kezelték őket. Valószínűleg épp ezért csodálkoztak az egykori kollegák hét évvel később, hogy miért kezdtem ingyenesen megosztani tapaszatalataimat ezen a blogon. De ez már egy másik történet és egy másik világ is...

Hálás vagyok a sorsnak, hogy immáron 15 éve üzleti intelligenciával foglalkozhatok. Ez egy szép szakma. De valószínűleg ezt nem Önnek kell magyaráznom :-)

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Kíváncsi lennék azokra a pszichológiai kérdésekre, amin elhasaltál! ;) Egyébként boldog évfordulót!

A kérdésekre már nem emlékszem, csak arra, hogy fákat kellett rajzolnom, meg képeket nézegetve ki kellett választani a nekem szimpatikus embereket. Meg arra, hogy a végén gratuláltak, hogy milyen gyorsan kitöltöttem :-)

Attila, Gratulálok a 15 éves évfordulóhoz! Így belegondolva kb. én is akörül kezdtem a szakmát - és tényleg sok minden változott. Ha csak az adatbányászatot nézem (amihez végülis legjobban értek), akkor érdemes megemlíteni, hogy a változások sebessége nem volt egyenletes. Így utólag nekem úgy tűnik, hogy 1997-2005 között nem igazán történt érdemi változás, persze a hardver/szoftver gyorsult, módszertan is tisztult, és persze egyre több cég fogadta be az új technológiát - de ezek mai szemmel nem tűnnek radikális mértékű változásnak. Aztán 2005 után hirtelen sok minden átalakult - ezeket most nem is sorolom fel, de azt nem lehet nem látni, hogy 2012-ben iphone/big data/social network világban mások a kihívások, mint a 10 évvel ezelőtti vállalati adattárház orientált világban. Még legalább 15 ilyen sikeres évet kívánok Neked, és utána sok-sok koktélt egy karibi szigeten :)

Köszi Gyula. Legyen így :-)

Új hozzászólás