Hogyan növeljük a BI felhasználók számát?

A következőt olvastam a Számítástechnika 2005. október 4-i számában:

„… A piackutató cég szeptemberben tette közzé felmérését az üzletiintelligencia-megoldások legintenzívebb felhasználói közé tartozó pénzintézetek 2005-2006-os évi beruházási prioritásairól. A megkérdezett bankok kétharmadánál az ez irányú tervek az üzleti intelligencia (BI) és adattárház (DW) megoldások bevezetésén túl a munkacsoportokat, illetve részlegeket kiszolgáló alkalmazások kiterjesztését célozzák. A felmérés arra is fényt derített, hogy a pénzintézetek BI- és DW-alkalmazásaikat a jelentéskészítésen túl egyre közvetlenebb módon az értékesítés hatékonyságának növelésére akarják használni, amelyhez elengedhetetlen, hogy az alkalmazottak mind szélesebb köre nyerjen hozzáférést az elemzések útján nyert értékes információkhoz…”

Egyik ügyfelem gazdasági igazgatója szerint a szervezetet nem más, mint döntések összessége és döntéseket nem csak a vezetők hoznak. Következésképpen ki kell terjeszteni az OLAP vagy az adattárház adta lehetőségeket alacsonyabb szintre is. Főhősünk célul tűzte ki, hogy növelje az OLAP és az adattárház felhasználóinak számát, és hogy ezt elérje, a kontroller – aki az üzleti intelligencia projekt ügyféloldali projektvezetője volt – bonuszát a felhasználók számának növekedéséhez kötötte.

Egy másik ügyfelemnél átadás után meglepődve tapasztaltam, hogy szinte csak a kontrolling használja az OLAP-ot, mert a rendszer az ügyfélmenedzsereknek túl bonyolult volt.

Ki kellett hát találni valamit, hogy növeljük a felhasználók számát.

Mindkét projekt esetében a felhasználók zömmel elemzők voltak. Ők speciális, az elemzést támogató alkalmazásokon keresztül érték el az OLAP-ot. Az alkalmazás használatához azonban felhasználói ismeretek szükségesek. Akármilyen furcsa, de még az Excel Pivot is lehet „bonyolult” egy felhasználó számára.

A megoldás

Egyszerűsítsük a rendszer egy részét annyira, hogy azt egy vezető, de még egy ügyfélmenedzser is szívesen használja.

  1. Egyszerűsítsük magát az alkalmazást, amin keresztül elérik az OLAP-ot és
  2. Egyszerűsítsük a riportokat

Az alkalmazás egyszerűsítése

De milyen az az egyszerű alkalmazás, amit egy ügyfélmenedzser is szívesen használna? Internetes. Az internetes technológiát jól ismerik, a linkeket könnyen követni tudják és van egy back (vissza) gomb is amit vész esetén meg tudnak nyomni.

Létrehoztam hát egy böngészőből elérhető webes kliens alkalmazást, amely képes egy tetszőleges adatkocka adatainak megjelenítésére, rendezésre, lefúrásra, lapozásra (szeletelésre) és színkódolásra. Másra nem. Nincs top 10, nincs keresés, nincs családfa szerinti szűrés, .. Egyszóval hiányoznak az elemzést támogató szelekciós lehetőségek. Cserébe kaptunk egy olyan alkalmazást, amit oktatás nélkül is bárki használhat.

A riport egyszerűsítése

Az egyszerű kliens alkalmazás csak az első lépcső. A riportokat is egyszerűsíteni kellett. Ne várjuk el egy értékesítőtől, hogy majd kiválasztja azt kockát, amelyek adatait elemezni akarja, és majd elkészít belőle egy riportot magának, amit lement és ha adatokra van szüksége frissíti, mert nem fogja megtenni.

Helyette készítsünk néhány standard riportot, amelyeknek fix a szerkezete. (Nem lehet a dimenziókat rotálni, beágyazni) A nyitó képernyőn legyen rajta minden információ, amiről megállapíthatja, hogy hol kell beavatkoznia. Tovább egyszerűsítjük a helyzetét, ha csak a saját partnerei forgalmát látja. (jogosultságkezeléssel egyszerűen megoldható)

Az eredmény

A fenti módszerekkel mindkét cégnél több mint 30 új, aktív felhasználót nyertünk. És ez mibe került? Néhány nap tanácsadásba. Nem kellett újabb licenceket vásárolni, nem kellett az adattárházat bővíteni, vagy újabb OLAP kockát létrehozni. Egyszerűen csak mindenki számára a megfelelő formában tálalni az információkat.

Hogy kedvenc üzletkötőim szavával éljek: „Nekünk nem az a feladatunk, hogy Excel táblákkal bűvészkedjünk, hanem az, hogy értékesítsünk.”

Kapcsolodó anyagok:

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás