Számok kontextusba helyezése

Milyen rossz szó az adatvizualizáció. Gondolkodott már rajta? Azt sugallja, hogy az adatot magát vizualizálja. Pedig az adatvizualizációnak nem az adatok vizuális megjelenítése a célja, hanem az adatok mögötti összefüggések megértetése és, az adatok mögötti mondanivaló minél gyorsabb és egyszerűbb célba juttatása.

Mondok egy példát: Mit mond ez a vizualizáció:

Azt hogy 17 fok van. És mit mond ez a vizualizáció?

Már most melegebb van, mint tegnap volt (TEHÁT ma már nem kell pulóvert vennem!) Nüansznyi eltérésnek tűnik, de míg az első vizualizáció az adatot vizualizálja, addig a második az adat mögötti jelentést... Óriási különbség...

Az adatvizualizáció tehát az adatok vizuális megjelenítése annak érdekében, hogy az adatok mögötti összefüggéseket könnyen megértsük, az adatok mögötti mondanivalót minél gyorsabban és egyszerűbben célba juttassuk.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 14.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

hozzászólás

Vagy másképpen fogalmazva, az adatok napi szintű hatékonyságának ábrázolása képi eszközök segítségével. Remek megfogalmazás az eredeti is!

Két fekete-fehér kép szöveges információval nem a legjobban szemlélteti az adatvizualizáció lényegét. Pont az lenne a lényeg, hogy ne a konkrét számszerű értékek jelenjenek meg, hanem az összefüggések, változások, eltérések. Ezeket lehet színekkel, méretekkel, formákkal, ábrákkal, stb. szemléltetni. Az agy ezeket gyorsabban dekódolja, mint a szöveges információkat. A koponyeg.hu vagy idokep.hu oldalon nagyon jól látszik, hogy az időjárás előrejelzésnél is nem a konkrét értékek, hanem ezek elhelyezkedése, illetve időbeli alakulása mond sokat. (Pl. lassú felmelegedés, gyors lehűlés) A napos vagy esős időt is sokkal jobban szemlélteti egy ábra, mintha az információ szövegesen lenne kiírva. Bár a tegnapi időnek nincs sok jelentősége, de pl. 2 egymás melletti oszlop jobban érzékeltetné, hogy a tegnaphoz képest sokkal melegebb lesz ma. Ha tegnap 15 fok lett volna, akkor is melegebb lesz ma, de sokkal kevésbé. Ezt az arányt az oszlopok magassága jobban tudja az agyunknak közvetíteni, mint a 10-17 vagy 15-17 számokból álló párosok. A Gestalt elvek és az ezeket bemutató példák jól szemléltetik agyunk működését, és ezek ismerete segíthet a megfelelő adatvizualizációk (pl. dashboardok) elkészítésében.

Új hozzászólás