XVI. Nyílt BI és adattárház projektvezető képzés

Adattárház és üzleti intelligencia tanfolyam a megrendelő oldalon ülő projektvezetőknek


A BI és adattárház projektvezető tanfolyam célja, hogy felkészítse a projektvezetőket, IT vezetőket, üzleti intelligencia felelősöket egy adattárház vagy üzleti intelligencia projekt sikeres levezénylésére.

A tanfolyam elsősorban a megrendelő oldalon ülő leendő BI és adattárház projektvezetőknek, üzleti intelligencia felelősöknek szól. Az Ő problémájukra fókuszál, az Ő problémáikra keresi a megoldást. De ez nem azt jelenti, hogy nem várjuk szállító oldalon ülőket. Sőt! Hogy egy korábbi adattárház projektvezető képzés résztvevőjét idézzem:

„Feltétlenül menjen el az is, aki a feladat előtt áll, az is, aki 20 éve csinálja, a beszállítók is és az is, aki nem vezeti/menedzseli, hanem "csak" részt vesz benne. Aki előtte áll, az felhasználhat azonnal 10 év tapasztalatot, Aki 20 éve csinálja, új szempontokat és ötleteket kap. A beszállítók jobban érzékelhetik, hogy mit várnak el tőlük, és ők mit várhatnak el a Megrendelőktől, Aki részt vesz benne, az tudja, hogy mire számíthat egy BI projekt kapcsán és milyen feladatai lesznek"

Fontos - és a tematikát épp e szemlélet szerint állítottuk össze - hogy az adattárház projektvezető tanfolyam nem egy technika tanfolyam. Nem írunk majd egy sor SQL kódot sem, nem beszélünk majd bitekről és bájtokról, de ugyanakkor szót ejtünk majd a fontosabb adattárház architektúrákról és egyéb, az adattárház stratégiai kérdéseit befolyásoló „technikai" kérdésről is.

Végig fogunk menni egy adattárház projekt összes szakaszán a scope meghatározásától kezdve az ajánlat elkészítésén keresztül egészen az átadás utáni feladatokig, így annak is érdemes eljönnie, akinek nincsenek projektvezetői ambíciói, hiszen a tanfolyamon átfogó képet fog kapni az adattárház építés folyamatairól, lerakjuk a közös nyelv alapjait, ami a későbbi kommunikációt is fogja egyszerűsíteni.

Az adattárház projektvezető képzés oktatási módszertanáról

A tematikát úgy állítottuk össze, hogy az, az első lépéstől az utolsóig végigvigye a leendő projektvezetőt a sikeres adattárház vagy üzleti intelligencia rendszer bevezetésen egészen az átadásig függetlenül attól, hogy mennyi tapasztalata van, használt-e már korábban adattárházat vagy üzleti intelligencia rendszert vagy sem, és hogy mekkora adattárház vagy üzleti intelligencia rendszer bevezetésre készül.

Előzetes tematika

 1. Bevezetés
  1. Alapfogalmak tisztázása: Mi az az adattárház, üzleti intelligencia rendszer, miért döntenek a cégek adattárház mellet Magyarországon, stb
  2. A BI és adattárház projektek általános bemutatása. (Fázisok, mérföldkövek, tipikus leszállítandók)
  3. A projektvezető feladata, munkaköri leírása
 2. Teendők a kezdetektől az ajánlati felhívás kiküldéséig
  1. A projekt céljainak és sikertényezőinek meghatározása: Hogyan, milyen célok lesznek jók?
  2. Üzleti igények összegyűjtése és priorizálása: Hogyan kezdjen hozzá? Milyen információkat kell begyűjtenie? Hogyan kérdezzen, kitől kérdezzen, mit kérdezzen, milyen mélységig kérdezzen? Mi lesz az ön feladata és mit kell a szállítóra bíznia? Hogyan priorizálja az üzleti igényeket?
  3. Forrásrendszerek azonosítása, és előzetes felmérése: Fontosabb forrásrendszeri mérőszámok. Milyen adatokat kell az ajánlati felhíváshoz csatolni, hogy a szállító minél jobban fel tudja mérni a munka nagyságát? Milyen forrásrendszeri kockázatok veszélyeztetik a bevezetést? Hogyan becsülhető meg az adatok tisztasága, minősége?
  4. Projekt kezdeti terjedelmének (scope) meghatározása: Mit tartalmazzon a scope dokumentum?
  5. A projekt team összeállítása: Ki legyen benne, ki ne legyen benne, hogy nézzen ki a projektszervezet, kinek mi legyen a dolga, kinek mennyi időráfordítást kell majd biztosítania?
  6. Motiváció és konfliktuskezelés a projekt teamen belül. Hogyan motiválhatjuk a projekt résztvevőit? Milyen konfliktusok fognak felszínre kerülni a projekt során és hogyan kerülje el őket? Az üzleti területek és az IT kapcsolata, együttműködésének javítása.
  7. Eszközválasztás: Milyen szoftverekre lesz szüksége a bevezetéshez? Milyen eszközt válasszon, mitől függjön a döntése, Ki válassza ki az eszközt?
  8. Nyers hardverméretezés: Ökölszabályok és segédletek a hardver méretezéséhez, a büdzsé nagyságának meghatározásához.
  9. Teszt, fejlesztői és éles környezetek: Mik ezek? Mennyibe kerülnek az egyes alternatívák megvalósítása? Milyen szoftverek szükségesek hozzá? Melyik a leghatékonyabb megoldás
  10. Az architektúra kiválasztása: Adattárház architektúrák bemutatása, előnyök, hátrányok. (Sok-sok adatpiac kontra adattárház, normalizált vs csillagsémás, egy-két-három rétegű adattárház architektúrák bemutatása, ...)
  11. Kockázat elemzés: Milyen belső kockázatok veszélyeztetik a projekt sikerét? Melyek lesznek ezek közül amelyekkel együtt kell majd élni, melyek lesznek azok amelyek csökkenthetőek vagy kiküszöbölhetőek? Hogyan azonosíthatjuk őket?
  12. Előzetes projektterv. Mit kell tartalmaznia, miért kell elkészítenie, ...
  13. Büdzsé nagyságának meghatározása: Hogyan határozza meg a büdzsé nagyságát? Mennyit különítsen el? Milyen elsőre nem látható költségek merülhetnek fel?
  14. Megtérülés számítás (ROI). Hogyan igazoljuk a menedzsmentnek számokkal, hogy meg fogja érni a bevezetés? Kemény és puha kritériumok és súlyozásuk, valamint a megtérülés számítások tipikus hibái.
  15. Adattárház projektek dokumentálása
  16. Mitől félnek a szállítók: Bújtatott BPR, evés közben jön meg az étvágy, útközben megváltozik a cél, ...
 3. Ajánlati felhívás készítése
  1. Iskolák a mindent ajánljon a szállítótól a mindent mondjuk meg a szállítónak-ig
  2. Mit tartalmazzon és mit ne?
  3. Ajánlati felhívások tipikus hibái
  4. Kiküldés előtti utolsó ellenőrzések (csekklista)
 4. Feladatok a kiküldéstől az ajánlatok beérkezéséig
  1. Belső és külső projektkommunikáció megtervezése
  2. Előszerződés megszövegezése. Mi ez és miért van rá szükség?
 5. Az ajánlatok kiértékelése/ Szállítóválasztás
  1. Shortlisting, ártárgyalások levezénylése.
  2. Alku. Hol fog tudni alkudni és hol nem?
  3. Mennyire/hogyan kell figyelembe vennie a szubjektív tényezőket
  4. Hogyan prezentálja az ajánlatokat a döntéshozóknak? Milyen kínos kérdéseket fog feltenni a menedzsment a győztesnek/vesztesnek jelölt szállítókról, az ajánlatokról?
 6. Szerződéskötés
  1. Mire térjen ki a szerződében, mit szankcionáljon, hogyan szankcionáljon
 7. Projektvezetés a bevezetés közben
  1. Felkészülés a fizikai projektkezdésre: Operatív teendők az megállapodás és a fizikai munkakezdés előtt.
  2. Feladatok a BI vagy adattárház bevezetés közben
  3. Változások kezelése (Hogyan, felelősség megállapítása, pratikák)
  4. Rendszeres és ad-hoc kommunikáció: Mit kommunikáljunk a menedzsmentnek, a projekt teamnek? Mit kommunikáljon a szállító felénk?
 8. A minőségbiztosításról dióhéjban
  1. Mit kell ellenőrizni a bevezetés során, mit kell ellenőrizni az átvétel előtt?
 9. Élesbe állás, Átvétel
  1. Ki fogja átvenni az adattárházat?
  2. Tesztek céljai és fajtái
  3. A projekt team feladata az átvétel során
 10. Átvétel utáni feladatok
  1. Vállalati belső BI vagy adattárház marketing
  2. Az adattárház vagy BI rendszer integrálása a szervezet folyamataiba
  3. Vajon megérte a bevezetés (utókalkuláció)
  4. Felkészülés a következő fázisra...
 11. Összefoglalás

 

Időpont, helyszín

A BI és adattárház projektvezető képzés időpontja:

2020. április 23.

Helyszín: Urban Food, 1013 Budapest, Attila út 27.

Az adattárház projektvezető tanfolyam ára:

 • 2020. április 15. éjfél előtti regisztráció esetén: 79 900 Ft + áfa/fő
 • 2020. április 15. éjfél utáni regisztráció esetén: 99 900 Ft + áfa/fő

Hozza el kollégáit is akik

 • 2020. április 15. éjfél előtti regisztráció esetén: 59 900 Ft + áfa/fő
 • 2020. április 15. éjfél utáni regisztrációesetén: 79 900 Ft + áfa/fő

összegért vehet részt a tanfolyamon. A korai regisztrációs kedvezmény csak 15 napos fizetési határidőre történő fizetés esetén jár.

Milyen hosszú lesz a tanfolyam?

8-9 óra. Reggel 9-kor kezdünk és délután 5-6 óra fele végzünk függően a kérdések számától és mélységétől. Úgyhogy egy hosszú, fárasztó napra készüljön :-)

Hány fő esetén indul el a tanfolyam?

Az első tanfolyamom tervezésekor elhatároztam, hogy a tanfolyamot mindenképpen megtartom. Akkor is, ha csak egy résztvevője lesz. De nem egy lett :-) Azóta minden tanfolyamnak így indulok neki, úgyhogy a tanfolyam akkor is megrendezésre kerül, ha csak Ön és én leszünk ott.

GYIK

A tanfolyammal kapcsolatban eddig felmerült egyéb kérdéseket elkezdtem gyűjteni és megválaszolni a gyakran ismételt kérdések oldalon. Ha esetleg további kételyei is támadnak a tanfolyammal kapcsolatban, akkor olvassa el az I. a II., a III. és a IV. adattárház projektvezető tanfolyam értékelését vagy tekintse meg az eddig részt vevő cégek listáját.

 

Jelentkezem >>

Bónusz

Sokan azért mennek tanfolyamra, mert van egy-két konkrét kérdésük, amit mindenképpen tisztázni szeretnének az előadóval. Ám amikor eljön ennek a lehetősége, nem teszik fel a kérdéseiket. „Túl sok ember van ott”, „nem akarom zavarni”, „igazából egy mondattal nem is biztos, hogy válaszolni lehet a kérdésre”, stb.

Ugyanakkor az is gyakran előfordul, hogy az oktatáson hangzik el valami olyan gondolat, amit jó lenne átültetni a saját gyakorlatunkba. De megint csak nem tesszük fel a kérdést, mert „még korai”, „még aludni kéne rá”, „nem akarom mások előtt feltenni”, stb.

Épp e fenti okok miatt döntöttem úgy, hogy minden résztvevő cégnek felajánlok a tanfolyam után két óra tanácsadást, ahol nyugodt körülmények között kivesézhetünk egy ötletet, egy problémát, átbeszélhetünk egy stratégiát. Mindezt természetesen ingyen.

 

Jelentkezem >>

 

Mostantól Önön múlik

Mostantól minden információ, eszköz és támogatás a rendelkezésére áll. A lehetőség nyitva áll Ön előtt!

 

Jelentkezem >>