Videókurzus? Minek, amikor minden fent van a YouTube-on...

A bunkernaplóban már írtam róla (itt, itt, itt és itt) hogy a COVID miatt egy csomó mindent újra kellett gondolnom.

Az első, amit újragondoltam, az oktatások voltak. Kézenfekvőnek tűnt, hogy ha nem lelet személyesen oktatni, akkor oktassunk online. De ennek hatékonyságával kapcsolatban szkeptikus voltam. A haladó online képzésekkel jók voltak a tapasztalatok, de az alapozó képzésekkel nem. Az újoncok elakadnak, kell nekik a segítség és ez online sokkal nehezebb, mintha ott állnék mellettük, és már a rezdülésükből látnám, hogy elvesztettem őket.

Úgyhogy a kezdőknek szóló online képzéseket hanyagoltam. Kihelyezett online képzéseket tartottam nagyvállalatoknak, (ha tényleg nem volt más megoldás), de nyílt képzést nem. Inkább azon agyaltam, hogy mivel tudnék segíteni a kezdőknek. És ekkor ugrott be a videókurzus ötlete.

Egy videókurzus összerakása már COVID előtt is vágyam volt. A videókurzusnak ugyanis van egy csomó előnye a hagyományos (élő, tantermi) képzésekkel szemben. Ezeket anno össze is 

 • Kényelmes: Van aki utazás közben, van aki a strandon, van aki a kerti székben szeret tanulni. A videókurzus bárhol elvégezhető. (Ejj de érezni rajta, hogy COVID előtt írtam...)
 • Bárhonnan elvégezhető: A tanfolyam home office-ból is, külföldről is, a nyaralóból is elvégezhető, hiszen nem kell odautazni érte.
 • Bármikor elvégezhető: Nincs fix időpontja, mint az élő workshopnak, így ha közbejön valami, megbetegszik, akkor a tanfolyam eltolható, nem kell hónapokat várni a következő képzés időpontjára.
 • Azonnal elkezdhető: Nem kell megvárni a tanfolyam napját, az elhatározástól kezdve Önön múlik, hogy mikor kezd neki a tanulásnak. Ha éjfélkor hozza meg a döntést, akkor akár éjfélkor is hozzákezdhet.
 • Saját tempó: Nem kell a tanár vagy a többiek tempójához alkalmazkodnia. Nincs nyomás. Úgy és olyan tempóban halad, ahogy csak akar. Nem kell attól tartania, hogy hátráltat másokat, vagy hogy lemarad.
 • Multimédiás támogatás: Egy összevágott videókurzuson sokkal több megértést támogató multimédiás eszközt használhatok, mint az élő tanfolyamon
 • Részekre szabdalható: Nem kell egyben végigülni az egész tanfolyamot, mindenki haladhat a saját tempójában a saját időbeosztásának megfelelően. Aki volt nálam élő képzésen, az pontosan tudja, hogy mennyire fárasztó egy teljes napot tanulással tölteni.
 • Nincs időkorlát: Nem kell egy napba belepréselni mindent. Nem a napirend határozza meg a tanfolyam hosszát, hanem a tartalom, vagy az elmélyült megértéshez szükséges idő. Nem kell a tanfolyamot egy nap, vagy egy hét alatt elvégezni.
 • Többször is végignézhető. Sőt egy tréninget érdemes többször is végignézni, hiszen először csak képesek leszünk leutánozni az oktatót, másodszorra pedig már érteni fogjuk hogy mit miért csinált :-)
 • Később is visszanézhető. Hányszor fordult elő hogy a tudás nem közvetlenül a tanfolyam elvégzése után volt szükséges, hanem hónapokkal később, amikor már csak annyira emlékszünk, hogy ezt mintha mondták volna a képzésen…
 • Visszatekerhető: Ha nem ért valamit, túl gyors valami, akkor bármikor visszatekerheti a videót és megnézheti újra.
 • Minőség: A videókurzus egy gondosan összevágott, multimédiás elemekkel kiegészített online tanulásra optimalizált tanfolyam, ami nem függ az oktató lelkiállapotától, a terem adottságaitól, és nem kell rettegnie az oktatónak attól, hogy vajon fognak-e fúrni a szomszédban, lesz-e mindig elegendő sávszélesség, nem megy-e tönkre a fűtés/légkondi, bírja-e a projektor a nap végéig, kényelmesek-e a székek, lehet-e megfelelően árnyékolni, stb. És az élő képzésen ugyanezt mondanám el mint a videóban, csak sokkal több őőőőő vel :-) 

Szóval mindezek miatt a videókurzus gondolata már a COVID előtt is foglalkoztatott, de a COVID adott neki egy elég erős lökést... Úgyhogy elkezdtem szondázni azokat a nagyvállalatokat, ahol élő képzéseket tartok, hogy mit szólnának hozzá, ha élő helyett videókurzusokat tartanék? Arra is vevők lennének? Hisz van egy csomó előnye a videókurzusnak. És itt elkezdtem mantrázni az előbb írt előnyöket. 

Az egyik ilyen beszélgetés alkalmával azonban kaptam egy olyan kérdést, amire csak hebegve-habogva tudtam válaszolni. A kérdés így hangzott:

Miért fizetnének egy videókurzusért, amikor mindent megtalálnak a kollegák a YouTube-on?

Kapásból kontráztam, hogy 20 éves tapasztalatot senki sem oszt meg ingyen a YouTube-on, meg hogy az én képzéseim sokkal színvonalasabbak mint az ingyenes YouTube videók, meg olyan témákról oktatok, amik nincsenek fent a YouTube-on. Bla-bla-bla. De ha őszintén magamba néztem, akkor azt éreztem, hogy ezek az érvek nem állják meg a helyüket: Mindenki tudna mutatni olyan ingyenes videót, ami színvonalas, tapasztalt szakértők készítik, stb. Talán az megállná a helyét, hogy olyan egésznapos tanfolyamokat nem osztanak meg, mint amiket tartok, de ezen is lehetne vitatkozni.

Úgyhogy ezeket ki kellett húznom a listáról és újra fel kellett tennem magamnak a kérdést: Miért venne tőlem valaki videókurzust, amikor minden fent van a YouTube-on? 

És sajnos nem találtam rá elég erős érvet...

Nagyon elkeseredtem. Aztán beugrott, hogy a Youtube-on nem segít nekik senki. A YouTube nem interaktív. Ha nem tudják végigkövetni a tanfolyamot valamilyen technikai probléma miatt, akkor nincs tovább. Ha az oktatónak valami sikerül a videón, de ők nem tudják ugyanazt megcsinálni, akkor vége a dalnak. És ezt egy nagyvállalat nem engedheti meg magának. Egy nagyvállalati tanfolyam nem mehet le úgy, hogy ne álljon ott a háttérben egy szakértő, aki segít ha elakadnak a hallgatók. De egy magánszemély sem kockáztathatja meg, hogy nem tud kitől segítséget kérni, ha elakad. 

És ekkor kitisztult a kép: Kell adnom személyes támogatást is a videókurzus mellé.

Úgyhogy ötvöztem a videókurzus előnyeit az élő képzés előnyeivel. A videókurzus bármikor elvégezhető, de vannak ugyanúgy tanfolyami napok, amikor kérdezhetnek is. Így biztosítani tudom, hogy

 • Aki a tanfolyami napon végzi a videókurzust annak azonnal segítek,
 • Akinek azonnal kell a tudás, vagy saját tempóban szeretne haladni annak nem kell megvárnia a tanfolyam napját, elkezdheti a tanulást azonnal (de ha kérdése van akkor a tanfolyam napján ugyanúgy kérdezhet, mint azok akik a tanfolyam napján végzik el a tanfolyamot)

Persze lehet, hogy nem ez számít majd amikor arról döntenek, hogy eljönnek-e egy videókurzusra. Ezt majd az idő eldönti. De múlt hét pénteken ment le a harmadik ilyen személyes tanácsadással kombinált videókurzus, és nagyon jók voltak vele a tapasztalatok. A résztvevőknek tetszik a rugalmassága, és én is sokkal többet tudok így segíteni, mit az élő képzéseken.

Úgyhogy jönnek majd további videókurzusok is. A Tabular Inside ugye most készült el, a negyedik Power Pivot kurzus pedig most lesz márc. 25-26.-án. De ezeken kívül is tervezek még újabb videókurzusokat készíteni.

Nem tudom, hogy a tartalom, vagy a személyes támogatás miatt jönnek-e majd a résztvevők, de én azon leszek, hogy mindkét területen folyamatosan fejlődjek és remélem, hogy a videókurzust is ugyanolyan szeretettel fogadják majd, mint az élő képzéseket...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás